24. novembra 2016

Čoko čoko cookies



Krásne čokoládové Cookes. Presne takto si to ja predstavujem. Nie moc sladké, za to poriadne čokoládové. Nie je to klasické chrumkavé cesto ale skôr niečo medzi brownies a Cookies. Do cesta som dala nemiestno zbytočného cukru med. Cukor je tam, to je jasne, ale je to hlavne sladké vďaka medu.
Veľký rozdiel vo farbe vám urobí akú silnú čokoládu použijete. Na prvej fotke som robila Cookies pre kamarátov dala som väčší pomer 54% čokolády ako 70% (zhruba 2:1). V druhom prípade, tie Cookies na fotke dole som robila sebe. Vidíte tú krásnu farbu :)? Skoro 80% 70% čokolády. Pre niekoho čokoládové peklo. Pre mňa, raj na zemi. Tak si dajte pomer podľa seba. Presne podľa svojho mlsného jazýčka.   

Ingrediencie:
250g čokolád
60g masla
2 lyžičky instantnej kávy
2 vajíčka
50g hnedého cukru
1 kopcová lyžica medu
85g hladkej múky
štipka soli
0,5 lyžičky sódy bikarbóny
100g čokolády na kúsky (nemusí byť)

2x klasický plech 
170°C


Postup:

Trúbu zapneme na 170°C a plechy vystelieme papierom na pečenie. 
Čokoládu spolu s maslom si dáme do žiaruvzdornej misky a necháme nad vriacou vodou rozpustiť. Do rozpustenej čoko maslovej hmoty zamiešame med a kávu a necháme chvíľku vychladnúť. 
Vo veľkej miske vyšľaháme vajíčka s cukrom. K vajíčkovej gebuzine pomaly prišľaháme roztopenú čokoládu. Do čoko hmoty zamiešame preosiate sypké ingrediencie. Na záver do cesta zamiešame kúsky čokolády, alebo orechy, alebo sušené ovocie..... 
Na plech kladieme zhruba 13 guliek, ktoré lyžicou trochu potlačíme (trošku splaštíme). Pečieme 10 min. Keď sú Cookies popraskané sú hotovo. 

Dobrú chuť
K :)
  

1. novembra 2016

Koláč s jahodovým džemom a mrveničkou


Ďalší jesenný koláčik je na svete. Tiež máte po lete toľko džemov? Ja mám ešte z predchádzajúceho leta a tak sa snažím ich postupne minúť. Ani neviem ako ma napadlo dať džem do koláča (teda inak ako pod krém na torte, alebo v mrežovníku pod mriežku) ale musím povedať, že mi to veľmi chutí. Dodáva to nový rozmer koláču. Nové obzvláštnenie, nikto to nečaká :). 
Skvelý jesenný chlebíček ku káve (na raňajky, k telke, prakticky hocikam do vane neodporúčam). Veľmi šťavnatý a voňavý. Tá maslová vôňa je priam neuveriteľná.  A nezostáva len pri vôni, hneď ako zakusnete, už len to prvé sústo je ňou úplne pohltené. Hneď za maslovou chuťou nasleduje chuť jahodového džemu, ktorého ako vidíte je tam vážne dosť :). Samozrejme som opäť použila moju obľúbenú mrveničku s Muscovado cukrom a mandľami, ktorá dodáva voňavú a zároveň chrumkavú bodku za týmto jesenným koláčikom 
Ingrediencie:
125g hladkej múky
50g práškového cukru
2 zarovnané lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
160g roztopeného masla
1 lyžica medu
100 mlieka
1 veľké vajíčko 
pol pohára džemu

Mrvenička/Posýpka:
85g roztopeného masla
50g hnedého cukru (odporúčam typ muscovado, má famóznu melasovú chuť a vôňu)
1 lyžička škorice 
hrsť mandľových lupienkov (podľa chuti)

Chlebíková forma (dĺžka 25cm- odporúčam. ja som dala 30cm a abol nižší ako by sa mi páčilo)
180°C


Postup:

Trúbu zapneme na 180°C a formu vystelieme papierom na pečenie. Maslo dáme do malého kastróliku a roztopíme. Odstavíme a necháme vychladnúť. Do nie veľmi vychladnutého masla zamiešame lyžicu medu a necháme rozpustiť. Do vychladnutého masla pridáme mlieko spolu s vajíčkom a zamiešame aby sa všetko spolu spojilo. 
Do misky preosejeme múku s práškom do pečiva a soľou. Do sypkých ingredienciii zamiešame mokré ingredienie. 
Všetky ingrediencie na posýpku dáme do misky a rukou spracujeme na mrveničku.
Cesto nalejeme do pripravenej formy. Do stredu cesta dáme džem (ja som ho mala trochu moc tuhý tak som si ho predtým trochu roztopila v hrnci). Na vrch koláča namrvíme mrveničku :) a dáme do predohriatej trúby piecť zhruba 45 minút.

Dobrú chuť
K :)