16. júna 2014

Čokoládový Tart s malinami a černicami

 

Kombinácia čokolády s malinami a ostružinami je famózna. Neviem či je toto pravý letný koláčik, ale je to rozhodne jeden z famóznych koláčikov. 
Áno, znie to ako klasika: čokoláda maliny k tomu šľahačka, alebo nejaký krém a torta je na svete (prakticky stávka na istotu ako tomu hovorím). Toto nie je ten prípad. Tu je ovocie priamo v čokoláde. Čokoláda, tým získa úplne inú ovocnú chuť. Vážne lahôdka.
Koláčik sa podáva okrem ovocia aj so omáčkou z ovocia. Ja si do omáčky nepridávam cukor podla mňa je to zbytočné, ale ochutnajte a kľudne pridajte cukor je to na každom. 

Ingrediencie:
115g masla
80g hnedého cukru
0,5 lyžičky soli
15ml vanilkového extraktu
50g kakaového prášku
175g hladkej múky

Čokoládová ganache:
475ml šľahačky
150g malinového, alebo černicového džemu (kľudne si pridajte aj viac je to špica)
225g čokolády (ja som kombinovala 70% a 53% v pomere asi 3:1)
25g masla

Omáčka:
200g malín a černíc dokopy
lyžica džemu (a nemusíte pridávať cukor :) )

200g malín a černíc na ozdobu

23cm forma na koláč
180°C

Postup:

Maslo s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľaháme ručným šľahačom do biela. Pridáme kakao a zamiešame. Pridáme múku a rýchlo vypracujeme v rukách cesto. Cesto dáme do chladničky na hodinu schladnúť. Po hodinke ho vytiahneme, medzi 2 fóliami vyvaľkáme na max 28cm (používame 23cm formu). Formu 23cm vymažeme maslom a prenesieme do nej cesto, ktoré následne povtláčame do formy. Cesto popicháme vidličkou a dáme na ďalšiu hodinku do chladničky. Trúbu zapneme na 180°C, na vychladnuté cesto dáme papier na pečenie, ktorý zaťažíme fazuľou, cesto dáme do predohriatej trúby piecť na 10minút. Potom ho odokryjeme a pečieme ešte zhruba 5-7 minút. Upečený korpus necháme na mriežke úplne vychladnúť. 
Čokoládová ganache:
Do kastróliku nalejeme šľahačku a džem a na strednom ohni zahrievame. Keď nám šľahačka začne bublať odstavíme ju a nasypeme do nej čokoládu. Miešame, dokým sa čokoláda úplne nerozpustí a nespojí so šľahačkou. Nakoniec zamiešame do čokolády maslo. Čokoládu nalejeme na Tart a dáme do chladničky stuhnúť. 

Na omáčku si zmixujeme ovocie s džemom. Džem ani nemusíte použiť. Ak chcete dajte si k tomu trochu cukru a nakvapkajte na to citrónovou šťavou. Ja som to nedala.  

 Dobrú chuť
K :)



 

     

Inšpirácia: Chocolate Bible

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára