6. februára 2016

Carrot Cake s maple krémom (Mrkvový koláč "Mrkváč")


Zbožňujem tento Carrot cake. Trvalo to síce chvíľu kým som došla na to správne cesto ale tu to je. Šťavnatý, voňavý korpus s lieskovcami a kandizovanou kôrou. Na vrchu je krém, ako inak, z cream cheesu s chuťou maple sirupu (bože ako ho ľúbim...). Do krému pridávajte sirup opatrne, aby ste ho nemali moc riedky ale zároveň, aby vám chutil. Ešte dnes si spomínam keď som ako dieťa ochutnala prvý krát maple sirup no láska na celý život. Do dnes ho ľúbim a veˇmi rada si ho dávam aj len tak do malého poháriku, alebo do jogurtu.   
Jednoznačne druhý veľký bonus tohoto koláča, okrem chuti, je jeho príprava. Ak máte kuchynský robot, tak doslova doňho naládujete postupne všetky ingrediencie a on urobí všetku prácu za vás. A tak cesto je hotovo skôr ako sa vám zohreje trúba :). Ak váš robot nestrúha tak to bude trvať o trošku dlhšie, kým postrúhate tie 3-4 mrkvy (zhruba), ktoré do toho idú.
Povrch môžete posypať škoricou a kakaom ako ja, alebo ho môžete poliať karamelom... Fantázie sa medze nekladú. 

Ingrediencie:
224g hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva (nie veľmi kopcové)
2 lyžičky škorice
2 lyžičky sušeného zázvoru
224g masla
150g hnedého cukru
4 vajíčka
2-3 lyžice pomarančovej šťavy
250g postrúhanej mrkvy
70g na menšie kusy dosekaných lieskových orieškov
50g kandizovanej pomarančovej kôry

250-300g cream cheese
100g práškového cukru
2 lyžičky maple sirup (závisí od vône sirupu)

24cm tortová forma
160°C


Postup:

Spodok tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a boky vymažeme maslom. Trúbu zapneme na 160°C horko-vzduch. 
Pripravíme si kuchynský robot :). Do robotu dáme preosiatu múku, prášok do pečiva, škoricu a zázvor a zamiešame. Pridáme maslo a cukor a zapneme robot. Všetko necháme spracovať na jednoliatu masu. Pridáme postrúhanú mrkvu a pomarančovú šťavu a znovu necháme spracovať. Cesto ochutnáme a podľa potreby pridáme korenie, alebo cukor. Do cesta pridáme vajíčka a spracujeme v robote. Na záver do cesta zamiešame lieskovce a kandizovanú pomarančovú kôru (nakrájanú). Cesto dáme do pripravenej formy a šup sním do trúby. Pečieme hodinu (pre istotu si spravte špajľovú skúšk správnosti- špajľa nesmie byť vlhká ale môže mať na sebe pár omrviniek).
Upečený Carrot cake necháme vychladnúť
Krém:
Cream cheese spolu s cukrom vyšľaháme a podľa chuti prilejeme maple syrup. Zas aby ste to nepreliali a nemali moc riedke :). Tak opatrne. 
Krém natrieme na koláč a ak chcete povrch posypte škoricou a kakaom ako ja. 

Dobrú chuť 
K :)
    


1 komentár: