1. októbra 2014

Pumpkin Cheesecake Koláč (tekvica)



Tento cheesecake je naozaj špeciálny, hm to vlastne ani nie je cheesecake, ale kombinácia medzi koláčikom a cheesecake-om. Cheesecake- koláčik je extra vláčny (,áno je vláčny aj na cheesecake), krásne voňavý, ako jeseň a nemá žiaden základ, ani z keksov ani z iného cesta. Na spodu je rovno pumpkin vrstva (tekvicová vrstva), čo je pre mňa veľmi príjemná zmena. Ako hovorím je naozaj špeciálny. Kombinácia pumpkin (tekvicovej) vrstvy a cheesecake-u sa krásne dopĺňajú aj chuťovo aj vôňou.

Ingrediencie:
Cheesecake vrstva:
450g cream cheese
100g krupicového cukru
60g kyslej smotany
1 lyžička vanilkového extraktu
2 lyžice polohrubej múky (nie kopcom)
3 veľké vajíčka

Pumpkin vrstva:
160ml oleja
100g cukru
2 veľké vajíčka
1 lyžička vanilkového extraktu
340g pumpkin pyré (postup na tekvicové pyré nájdete tu)
150g polohrubej múky
2,5 lyžičky pumpkin spice (recept na tekvicové korenie nájdete tu)
1 lyžička sódy bikarbóny
štipka soli

24cm tortová forma
180°C


Postup:

Na cheesecake vrstvu: do misky dáme cream cheese spolu s cukrom a šľaháme kým nedostaneme nadýchaný krém, trvá to tak 2-3 minútky. Pridáme kyslú smotanu, múku, vanilku a zašľaháme. Po jednom pridávame vajíčka a šľaháme na slabom stupni. Misku odstavíme nabok.
Na pumpkin vrstvu: do misky nalejeme olej, pridáme cukor, vajíčka, vanilku a tekvicové pyré a ručným mixérom spracujeme. Do veľkej misky dáme múku, korenie, sódu a štipku soli. Do sypkých ingrediencií zamiešame tekvicovú zmes. 
Trúbu zapneme na 180°C. Tortovú formu 24cm vystelieme papierom na pečenie a obvod z vonku obalíme kuchynskou fóliou, aby sa nám cez rohy nedostala voda do koláča (myslím rohy, ktoré sú medzi základňou a bokom). Pripravíme si pekáč s horúcou vodou, do ktorého neskôr dáme formu s cheesecakeom.
Do formy nalejeme zhruba polovičku pumpkin vrstvy a začneme robiť vnútorné mramorovanie. Na pumpkin vrstvu nalejeme cheesecake vrstvu, zhruba tiež polovičku a skúsime ju zarovnať. Na vrch cheesecake dáme zhruba stvrtinku pumpkin pyré. Nesnažte sa ju dať rovnomerne, doslova lyžicou na cheesecake vrstvu dajte pár kopčekou pumpkin vrstvy. Na záver, nalejeme na pumpkin kopčeky zbytok cheesecake vrsty a na ňu znovu dáme pár kôpok pumpkin vrstvy (celý zbytok). Ak chcete môžete nožom na povrchu urobiť ešte mramorovanie. V strede ste ho práve dorobili :).
Tortovú formu dáme do pekáča s vriacou vodou a spolu to dáme do trúby piecť, pečieme 75 minút. 
Po upečení vypneme trúbu jemne pootvoríme dvierka (ja do dvierok vkladám chňapku, aby držali pootvorené) necháme cheesecake- koláčik v trúbe úplne vychladnúť, čo trvá zhruba hodinku. Po vychladnutí dáme cheesecake úplne stuhnúť do chladničky cez noc.

Dobrú chuť
K :)



Inšpirácia: sally's baking addiction

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára