6. júla 2015

Mätový cheesecake (bez pečenia)


Mätový cheesecake je krásne jednoduchý a osviežujúci síce patrí skôr do obdobia Vianoc, ale v lete krásne osvieži. Spomínala som, že je bez pečenia? Už asi chápete prečo je ideálny aj na teplé dni, že? Intenzita vône však závisí od intenzity vášho mätového extraktu, a teda od vás :). Je bez vajíčok tak s kľudným svedomím ochutnávajte a dopĺňajte mätu koľko len chcete. V recepte uvádzam koľko som dala ja extraktu ale ak máte silný mätový extrakt tak radšej opatrne s ním. Nezľaknite sa, môj je výrazne zelený a krásne farbí všetko čoho sa dotkne :). 

Ingrediencie:
180g kakaových keksov (ak nemáte kakaové keksy tak obyč + kakao podľa potreby)
65g masla

120g bielej čokolády
250g mascarpone 
250g kyslej smotany
1 lyžička mätového extraktu
0,5 lyžičky vanilkového extraktu
2  plátky želatíny (, alebo 1 lyžička práškovej)

20cm forma
chladnička

 

Postup:

Keksíky dáme do kuchynského robota a posekáme na prášok. V kastróliku roztopíme maslo. Do misky dáme keksíkový prášok (kakao ak používame), roztopené maslo a rukami spracujeme. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie (iba základňu), boky formy obalíme kuchynskou fóliou. Keksíkovú hmotu povtláčame na spodok formy a dáme zatiaľ do chladničky. 

Bielu čokoládu dáme do ohňovzdornej misky a postavíme na kastról s vriacou vodou (tak aby sa voda nedotýkala misky) a necháme roztopiť. do taniera dáme želatínu a podľa návodu ju necháme napučať. V ďalšej miske zašľaháme mascarpone spolu s kyslou smotanou, pridáme roztopenú bielu čokoládu. Trochu hmoty (tak lyžicu) odoberieme a dáme do kastróliku a na miernom ohni zahrejeme. Pridáme napučanú želatínu a vypneme sporák. Miešame tak aby sa želatína roztopila. Hmotu zašľaháme spolu s vanilkovým a mätovým extraktom k mascarpone. Celú hmotu nalejeme na keksíkový základ a dáme do chladničky stuhnúť na pár hodín najlepšie cez noc.

Dobrú chuť
K :) 



 
Inšpirácia: cheesecake, Hannah Miles

3 komentáre:

  1. Ten vypadá nádherně! A hlavně je super, že je nepečený .. Peču a vařím ráda ale v tomhle horku je člověk rád, že žije :D
    http://meadelaida.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Presne tak. Preto sa snažím robiť veci bez pečenia. Aj keď nie vždy to ide :) (chute neoklamem).
      Hej je skvelý. A za pár dni zverejním aj recept na limetkový.
      Pekný blog :).

      Odstrániť
  2. Vypadá dokonale. Recept si uložím a někdy vyzkouším :)

    Květinová Voda Saloos

    OdpovedaťOdstrániť