8. septembra 2015

Koláč Madeira


Koláč Madeira je v podstate naša citrónová babeta, niekto ho možno pozná pod názvom raňajkový koláč, ale ten má na vrchu mrveničku (teda aspoň ten čo sa robí u nás doma). Koláč Madeira povodne pochádza z Anglicka. Je to taký klasický Anglický koláč k čaju o piatej, alebo k Chai Latte :)
Ak by ste náhodou nepoznali ani jeden koláč, je veľmi podobný piškótu s krásnou vôňou citrónu. Je veľmi jednoduchý na prípravu. Za pár minút máte spravene cesto a už si len počkať kedy sa dopečie. 

Tento recept je prevzatý od Nigella Lawson, keďže som ho našla iba ako fotku na internete neviem presne z ktorej knižky je. Ale snáď mi to ospravedlníte.
Tento koláč som potrebovala pre výrobu ďalšieho koláča, alebo torty... Ale o tom už v ďalšom príspevku za pár dní :).   

Ingrediencie:
240g masla
110g práškového cukru + 2 lyžice na posypanie
3 veľké vajíčka
kôra a šťava z 1 citrónu
210g self raising múku (múka s práškom do pečiva)
90g hladkej múky
 
170°C s ventilátorom
23cm x13cm chlebíková forma

 

Postup:

Trúbu zapneme na 170°C s ventilátorom a chlebíkovú formu vystelieme papierom na pečenie.
Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do svetlej "peny". Po jednom prišľaháme vajíčka napreskečku s lyžicou múky. Po dôkladnom zašľahaní vajíčok pridáme postrúhanú kôru z jedného citrónu a zamiešame. Pridáme postupne múku a zašlaháme. Na záver zašľaháme šťavu z jedného citrónu. Cesto dáme do pripravenej formy a zarovnáme. Vrch posypeme zhruba 2 lyžicami práškového cukru aby sa nám spravila pekná škrupinka. Formu dáme do predohriatej trúby a pečieme zhruba hodinku. Pre istotu si spravte aj špajlový test. 

Dobrú chuť
K :) 
 

Inšpirácia: Nigella Lawson

2 komentáre: