13. februára 2016

Pomarančovo mandľový Cheesecake (Ricotta)


Cheesecake som už skúšala robiť prakticky zo všetkého ale ešte nikdy z Ricotty. Nikdy ma ale žiadna varianta nepresvedčila, nikdy sa nevyrovnala cheesecaku z cream cheesu. Ricottová varianta je ale podľa mňa zo všetkých variácii jediná porovnatelná s cream cheese cheescakom. Je veľmi príjemne "maslová", pomerne ľahká a vláčna. 
Doma sme mali zas pár domácich pomarančov, bolo mi strašne ľúto vyhodiť kôru, takú krásnu a voňavú. Tak som z nej vyrobila kandizovanú kôru, veď sa zíde do pečenia. Áno preto toľko receptov z kandizovanej kôry :). 
Pomarančovo ricottový cheesecake je jeden z mála, ktorý ešte určite spravím. Na to, že v tom nie je čokoláda je to vážne veľmi chutné. Nabudúce ale už bude aj s čokoládou určite :). Maslovo pomarančová chuť, príjemne ľahký a voňavý. Akurát sladký. 

Ingrediencie:
Cesto:
240g hladkej múky
95g mandlí (pomletých na múčku)
112g masla
100g cukru
1 žĺtok
mandľový extrakt

Náplň:
4 vajíčka (bielka a žĺtky zvlášť)
80g cukru
450g Ricotty
kôra z jedného pomaranča 
60g hladkej múky
1 lyžička vanilkového extraktu
180g kandizovanej pomarančovej kôry
100g mandlí (pomletých na múčku)
mandle na vrch

24cm tortová forma
160°C

 

Postup:

Tortovú formu vystelieme papier na pečenie. Z masla a múky a mandlí v miske rukami vypracujte mrveničku (, alebo to dajte do kuchynského robotu ako ja) , pridáme cukor, žĺtko a pár kvapiek mandľového extraktu a rýchlo spracujeme na cesto. Cesto povtláčame na spodok formy a dáme do chladničky, kým si pripravíme náplň. 
Trúbu zapneme na 160°C.
Na náplň vyšľaháme žĺtka s cukrom do svetlejšej peny. Pridáme ricottu, postrúhanú kôru, extrakt a spracujeme. Do ricotty preosejeme múku a zamiešame. Pridáme mandľovú múčku a pokrájanú kandizovanú pomarančovú kôru a zamiešame. V inej miske vyšľaháme bielka na pevný sneh. Bielka lyžicou zamiešame do ricotty a pomocou lyžice dáme do formy na cesto. Zarovnáme a povrch posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme 1 hodinu a 15 minút. 

Dobrú chuť
K :)



 

2 komentáre: