17. apríla 2015

Čokoládová bábovka s korením a pomarančovou kôrou


Už bolo načase niečo upiecť, ale nemala som chuť na žiadnu tortu, žiaden korpus, žiaden krem, skrátka to chcelo niečo klasické. Tak vznikla táto čokoládová bábovka. Samotné cesto je vláčne, pripomína mi brownies (bez škrupinky na vrchu), je plné príjemného korenia, hlavne pomarančovej kôry. 
Mne zostalo ešte trochu smotany s roztopenou bielo čokoládou, a pridala som si k tomu aj pomaranč, z ktorého som predtým šúpala kôru. Veľmi dobré a osviežujúce. 

Ingrediencie:
175g masla + trochu na vytretie formy

kakao na vysypanie
225g čokolády (53,8% Callebaut)
150g hnedého cukru
3 lyžice melasy
kôra z 2 pomarančov
4 veľké vajíčka
125g hladkej múky
1,5 lyžičky prášku do pečiva
1 kopcová lyžička škorice
1 lyžička sušeného zázvoru
1 lyžička korenia na jablkový koláč (zloženie nižšie)
  150g tmavej čokolády
100ml šľahačky

bábovková forma
170°C

 

Postup:

Formu vytrieme maslom a vysypeme kakaom (odložíme nabok). Do hrnca dáme cukor a rozpustime. Pridáme maslo a zamiešame. Pridáme čokoládu a melasu a necháme všetko roztopiť. Ide to veľmi rýchle. Odstavíme a necháme vychladnúť. Medzitým zapneme trúbu na 170°C. 
Do misky postrúhame kôru z 2 bio pomarančov, pridáme vajíčka, vychladnutú čokoládu a zašľaháme. Do misky preosejeme múku, prášok do pečiva a všetky korenia. Sypké suroviny zamiešame lyžicou do čokoládovej zmesi a zašľaháme. Ak máte ešte zvyšok namočených hrozienok, alebo kandizovanú kôru pridajte ich. Lyžicou dáme cesto do pripravenej formy a dáme piecť na zhruba 35 minút. Urobíme si skúšku správnosti pomocou špajle. Špajľu zapichneme do stredu, po vytiahnutí by mala mať na sebe pár omrviniek, ale mala by byť suchá. Bábovku necháme chvíľu postáť a potom ju pomocou taniera preklopíme na tanier. 
V menšom kastróliku zahrejeme šľahačku. Čokoládu si dáme do misky a horúcou šľahačkou ju prelejeme. Čokoládu necháme chvíľku rozpustiť. Lyžicou zamiešame šľahačku s roztopenou čokoládou, aby sa dobre spojili. Vychladnutú bábovku polejeme čokoládovým krémom. Ak chcete kľudne môžte pokvapkať vychladnutú bábovku šťavou z jedného pomaranča, ale skôr ako ju potriete čokoládovým krémom ;).   


Korenie na jablkový koláč:
4 lyžičky škorice
2 lyžičky postrúhaného muškátového oriešku
1 lyžička mletého kardamónu
Postup: Všetko dáme do malého zavarovacieho pohárika a zamiešame :). 

Dobrú chuť
K :) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára