22. mája 2014

Torta s mousseom z bielej čokolády a jahodami


Po ochutnaní tejto tortičky vážne neviem čo napísať ... Je naozaj vydarená, korpus smeruje do mojej zbierky obľúbených korpusov .... :). Veď si predstavte kombináciu jahôd s krémom z bielej čokolády a rumu .... to musí klapnúť aj keď nechcete :). A teraz si to predstavte položené na korpuse, ktorý je vďaka bielej čokoláde a šľahačke ľahučký a vláčny. 
Mne tak mousse zachutil, že som ho dorobila a namiesto šľahačky s rumom som okolo celej torty dala mousse. Ak ale nechcete použiť viac ako 500g bielej čokolády tak stačí, aby ste si spravili iba mouse do vnútra (250g bielej čokolády, 350ml čo najtučnejšej šľahačky a 30ml rumu) a celú tortu obaľte vyšľahanou šľahačkou s rumom (550ml šľahačky, 20ml rumu). Recept je tak ako som to presne robila ja.


Ingrediencie:
115g bielej čokolády
120ml šľahačky
120ml mlieka
20ml rumu (alebo vanilkovej esencie)
115g masla
140g krupicového cukru
3 vajíčka
225 g hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli

Mousse:
750ml šľahačky (double cream)
530g bielej čokolády
30ml rumu

600g jahôd 

24cm forma na korpus
180°C

Postup:

Najskôr si pripravíme mousse je na každom akú verziu si zvolí, či iba mousse, alebo mousse a šľahačka, postup je stále rovnaký:
Do žiaruvzdornej misky dáme šľahačku a bielu čokoládu. Misku položíme na hrniec s vriacou vodou a necháme čokoládu roztopiť. Do roztopenej čokolády zamiešame rum a odstavíme. Necháme vychladnúť a prelejeme do uzatváracej nádoby, ktorú uzavrieme a dáme do chladničky poriadne stuhnúť. Necháme to tam kľudne aj cez noc. 
Korpus:
Trúbu druhý deň, alebo po úplnom stuhnutí moussu zapneme na 180°C a tortovú formu s priemerom 24cm vystelieme papierom na pečenie (spodok).
Bielu čokoládu spolu so šľahačkou necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli (rovnako ako sme to robili pri príprave mousse). Do roztopenej čokolády zamiešame mlieko a rum, odstavíme nabok a necháme úplne vychladnúť. V miske poriadne vyšľaháme maslo s krupicovým cukrom (šľaháme aspoň 4minútky), kým nám maslo nezmení farbu na bielu a bude pekne našľahané. Do masla zašľaháme vajíčka, jedno po druhom. Do inej misky preosejeme múku spolu s práškom do pečiva a soľou. Striedavo k vajíčkam zamiešame čokoládu a múku. Takto pripravené cestíčko dáme do pripravenej formy a dáme do predohriatej trúby piecť zhruba 20-25 minút. Nezabudnite korpus vyskúšať ešte špajľou či je upečené. Necháme na mriežke vychladnúť. Korpus vyberieme z formy a prekrojíme horizontálne a trochu obe časti pokvapkáme rumom. 
Mousse zľahka vyšľaháme. Ak ale máte obyčajnú šľahačku a nejde vám to vyšľahať použite práškovú želatínu. Na 750ml šľahačky by mala stačiť polovička sáčku práškovej želatíny (želatínu dáme do malého kastróla spolu s trochou vody, necháme nabobtnať a dáme na sporák. Na miernom ohni zahrievame a miešame, kým sa nerozpustí. Odstavíme a necháme trošku vychladnúť). Rozpustenú želatínu zamiešame do moussu a necháme trochu stuhnúť v chladničke. Takto pripravený mousse natrieme na korpus. Na mousse poukladáme polku jahôd. Prikryjeme druhým korpusom ten potrieme moussom a poukladáme naň ostatné jahody. 
Ak používate šľahačku celú tortu potrieme vyšľahanou šľahačkou, do ktorej sme opatrne zamiešali rum. Ja som na svoju tortu natrela mousse. Na vrch poukladáme jahody  

Dobrú chuť
K :)

 

 
 
  Inšpirácia: Chocolate Bible  

2 komentáre:

  1. tato torta vyzera uzasne a urcite ju vyskusam. mimochodom podla tej mini fotky ktoru na mobile vidim sa mi zda ze sme spolu chodili na volejbal :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je dosť možné :). U teba fotku žiaľ nevidím :(.

      Odstrániť