5. mája 2015

Čokoláda


Tento príspevok je trošku iný. Dnes vám neukážem žiaden recept na tortu, alebo koláč, ....
Tento príspevok je o niečom inom, je o ČOKOLÁDE. O hlavnej zložke môjho srdca. Dnes sa budem venovať čokoláde s poriadnym obsahom kakaa. 

Pri pečení sladkého pre moju rodinu sa snažím používať skutočné ingrediencie, žiadne náhrady, asi tak ako väčšina z nás. Preto vám musím bližšie predstaviť spoločnosť Callebaut a jej produkty. Nie som nimi platená ani ich produkty nepredávam, ani som nikým nebola požiadaná o článok. Len nevidím dôvod používať v pečení kvázi čokoládu, ktorú bežne kúpite v Slovenských potravinách. Či už ide o "hviezdnu spoločnosť", "spoločnosť pána Mozarta", alebo "spoločnosť podporujúcu fialové vyhynuté zvieratá"..... Vážne si v dnešnej dobe niekto myslí, že to čo vydávajú či už za čokoládu na varenie, alebo len za klasickú mliečnu čokoládu je naozaj to čo vystihuje názov čokoláda?!
Pri nákupe čokolády na varenie, alebo pečenie mali by ste sa držať jednej hlavnej zásady: Obsah kakaa. O tom, že každá čokoláda je vyrábaná aj z kakaového masla ani nehovorím. Pokiaľ v zložení nenájdete kakaové maslo, tak držíte v ruke odpad. Prosím vráťte ho čím skôr späť odkiaľ ste ho zobrali. 

Na pečenie sa v zásade používajú 2 typy čokolády (veľmi zjednodušene). Ide o tmavú čokoládu a o mliečnu čokoládu (, bielu čokoládu, ale tej sa dnes nechcem venovať, a čokolády s rôznymi príchuťami). Ja zásadne používam ako tmavú čokoládu 70,4% čokoládu a ako čokoládu so "zníženým obsahom kakaa" používam 54,5%, tieto dve sa mi najviac osvedčili. 54,5% čokoláda je najlepšia aj na prípravu horúcej čokolády. Všade v recepte kde máte uvedené: "použite mliečnu čokoládu", alebo iba "použite čokoládu" odporúčam použiť túto. Táto čokoláda je odskúšaná a je na to absolútne najlepšia. 

Kritéria pre dobrú čokoládu, ktorými by ste sa mali držať:
  • Vysoko kvalitné a dobre spracované kakaové bôby a ostatné prísady
  • Výrobné metódy zamerané na získanie čo najvýraznejšej vône a chuti kakaových bôbov 
  • Primeraný obsah kakaa
  • Aby kakaová chuť nebola potláčaná chuťou cukru, alebo iných prísad (to je asi najdôležitejšie pravidlo).  


Čo nájdeme na Slovenskom trhu
Čokoláda na varenie, produkt "pána Mozarta obsahuje" 30% kakaa.
Čokoláda na varenie, produkt "hviezdnej spoločnosti" obsahuje 35% kakaa
Väčšina najpredávanejších mliečnych čokolád obsahuje menej ako 20% kakaa, čo podľa predpisov Európskej únie nestačí k tomu, aby mohla byť oficiálne nazývaná čokoládou. Tak to bolo donedávna.

Základná matematika
Poďme si zrátať 100g tabuľku tmavej čokolády so 70% obsahom kakaa.
Ak si prečítame na obale zloženie: kakao, cukor, kakaové maslo, lecitín, vanilka (štandardné zloženie). Tak to zhruba znamená, že naša 100g tabuľka čokolády bola vyrobená zmiešaním 63g bôbov, 7g kakaového masla (obvykle býva 10% hmotnosti mletých kakaových bôbov) a 30g cukru (lecitín a vanilka sú zanedbateľne). Asi nikto nemá chuť robiť prepočet "čokolády" ktorej obsah je maximálne 35% kakaa, že?! Alebo žeby niekto?!

20%kakaa
Hlavnými surovinami pri výrobe najpredávanejších čokoládových produktov nie je kakao, keďže v priemere obsahujú iba 20%, ale cukor, rastlinný tuk a sušené mlieko (hmmmm chutné dobrôtky, kto by si ich nedal s horúcim mliekom?). A to sú tie pravé dôvody prečo si ľudia myslia, že čokoláda môže za pokazené zuby, vyrážky, hyperaktivita u detí, dôvod prečo priberáme a bohvie za čo ešte.
V najkvalitnejších čokoládach je len desatina cukru z obsahu bežnej 20% takzvanej čokolády.
Kakaové maslo sa v týchto čokoládach s veľkou pravdepodobnosťou nahrádza, alebo sa dopĺňa rastlinnými tukmi. Takýmito ekvivalentami kakaového masla sú napríklad palmový olej, illipe, bambucké maslo, kokum gurgi, olej z jada z manga, atď. Takáto náhražka je zhruba o 10x lacnejšia ako kakaové maslo. To je prekvapenie keď jednu z nichto "zdravých mňamiek" nájdete v nie najlacnejšej čokoláde. A nie len to, ak nájdete v zložení: laktóza, sušené srvátka, kakaový prášok, emulgátor (okrem sójového lecitínu- ten je v poriadku), mali by ste spozornieť. A radšej si nájsť inú čokoládu.   

Ja nehovorím, že by niekto mal variť, alebo piecť z čokolády Valrhona, to by bol predsa hriech. Ale prosím nabudúce keď budete v potravinách kupovať čokoládu na pečenie, alebo varenie radšej si to zvážte. V dobe návratu ku klasickým pekárniam, mäsiarom, nákupom na trhoch.... stále nakupujeme čokoládu v supermarketoch a nie v špecializovaných obchodoch. Načo zbytočne dávať do tela tuk a cukor? Skúste si prerátať koľko stojí vaša bežne kupovaná čokoláda na kg a čokoláda značky Callebaut. Nie je to závratný rozdiel ako by ste čakali. Ale kvalita je neporovnateľná.

Ja používam výlučne čokoládu značky Callebaut. Predáva sa v 1kg, 2,5kg a 10kg pytloch, objednávam si iba 2,5kg pytle a nie je to žiaden problém minúť, nie je to až taký veľký pyteľ, ako by sa mohol zdať. Zhruba pred 2 rokmi začali plniť svoju čokoládu do samozatváracích pytlíkov. Ak vám môžem poradiť kúpte si 54,5% a používajte ju do pečenia aj ako mliečnu aj ako tmavú čoko. Ak sa bojíte, že by ste veľa nevedeli spotrebovať kúpte si 1kg pytlík. Okrem iného je absolútne famózna na horúcu čokoládu.
Okrem čokolády používam z tejto značky aj kakao. Čo k nemu napísať. Viete aký je rozdiel medzi slovenskými kakaami a v Rakúsku kupovanou "Holanďankou" teda kakaom značky Bernsdorp? Tak asi taký je rozdiel medzi Callebaut kakaom a v Rakúsku kupovanou "Holandankou". A to som si myslela ze nič tmavšie ako "Holanďanka" už byť nemôže. Ale môže. Bežne ho dávam menej, ako je veľmi hnedé. Prikladám aj fotku, žiaľ robenú večer telefónom. Pekný rozdiel, že? Pre mňa to bol šok.  
      
 Callebaut kakao vs. Bernsdorp kakao kupované v Rakúsku. 

Pytlíky čokolády Callebaut sú veľmi jednoduche. Nájdete na nich veľmi prehľadne % podiel kakaa, viskozitu, percento tuku, atď. Všetky informácie sú písané veľmi veľkými písmenami a veľmi prehľadne. Na nič netreba lupu, alebo mať skončenú chemicko- technologickú školu, aby človek pochopil čo čo vlastne znamená. 
Vedeli, ste že z čokolády Callebaut sa vyrábajú najkvalitnejšie čokolády a pralinky. Ešte pred pár rokmi ste si mohli priamo v ich výrobni dať namiešať vlastnú čokoládu podľa svojej chuti, čo aj niekoľko spoločností robilo a potom predávalo pod svojou značkou ako belgickú čokoládu.
S kľudným svedomím môžem povedať, že na Slovensku kvalitnejšiu čokoládu na pečenie a varenie určite nenájdete. Ja aj moji kamaráti ju používame aj ako klasickú čokoládu na jedenie (samozrejme tú 54,5%).   


Kde na Slovensku kúpiť Callebaut čokoládu?
Pokiaľ viem tak jediný kamenný obchod kde sa dá kúpiť Callebaut je Metro. Zaradili Callebaut zhruba pred rokom a pol do sortimentu. Ja som si zvykla už aj predtým kupovať cez internet. Na internete je lacnejšia a nájdete tam ďaleko viac druhov.
Ja odporúčam túto stránku:
http://www.cokolady.sk/shop/upload/index.php?route=common/home 

Od spoločnosti ZEUS s.r.o. (ako od výhradný distribútor značky Callebaut) nakupujem čokoládu už veľmi dlho rozhodne viac ako 5 roky. Na začiatku som si po objednávku chodila osobne. Tak sa mi náhodou podarilo parkrát dostať do skladu. Keď milujete čokoládu a niekto vás vezme do skladu, ktorý je plný čokolády, pomôcok, farebných fólii na čokoládu, košíčkov, formičiek,... a ta vôňa... . Viete čo to pre mňa bolo? Vážne nepreháňam, takou maličkosťou mi urobili Vianoce. Dnes už to nie je možné a tak si s kamarátmi objednávame donášku.  
Nakupujem od spoločnosti ZEUS aj kvôli tomu, že majú pokiaľ viem najlepšiu cenu na Slovenskom trhu, vždy boli veľmi milý a skvelý .
Ak by ste našli nejaké miesto kde sa dá kúpiť, alebo objednať čokoláda Callebaut lacnejšie, prosím napíšte mi a ja to sem pridám. Určite sa to niekomu zíde.  

Na konci tohoto článku by som chcela vyzvať každú blogerku, alebo blogera, nech prezradí akú čokoládu používa na pečenie svojich dobrôt. 

  • blog www.kitchenette.cz- Markéta Pavleje (Šimrová) - používa čokoládu značky Callebaut (ako to môžete nájsť u nej na stránke).
  • blog www.madewithlovesk.blogspot.sk- Dena Ratulovska - používa čokoládu značky Callebaut (ako to môžete nájsť u nej na stránke).
  
  

2 komentáre:

  1. Ahoj vieš mi prosím ťa povedať ako sa pohybujú ceny tejto čokolády?:) Idm o týždeň na pár dní na SK a metro mám trošku od ruky tak by ma zaujímala cena či sa oplatí pre to zbehnúť :))) Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Linda.
      Neviem zhruba aku by si chcela a aky velky pitlik. Mozno najlepsie by si to mala keby si si to kukla priamo na ich stranke: http://www.cokolady.sk/shop/upload/index.php?route=product/category&path=61
      Tu su orientacne ceny 54,5% (odpisala som z ich stranky)
      54,5% (1kg)- 11,88eur
      54,5% (2,5kg)- 24,45eur
      Kukni si ci ju nevies kupit aj tam kde zijes. Na stranke Callebaut najdes predajne miesta podla krajiny. Alebo to hod do googlu a nieco najdes. Predsa len je to belgicka znacka.
      Ale ano opalti sa po nu zastavit :).

      Odstrániť