30. apríla 2015

Čokoládovo peanutbutter koláč (Reese's Cake I.)


Koláč vláčnejší ako brownies, absolútne neskutočne vláčny, plnený arašidovým krémom a celý poliaty veľkou vrstvou čoko ganache. 
Kto nepozná Reese's mal by veeeeeeľmi rýchlo spoznať túto neskutočne dobrú mňamku. Ide o čokoládový košíček, ktorý je celý plnený arašidovým maslom. No totálny návrat do dectva. Pokiaľ viem už sa dajú Reese's kúpiť v Rakúsku. Keď tam pôjdete spomeňte si na mňa a kúpte si aspoň jeden na ochutnanie. Ak máte radi arašidové maslo je to pre vás pomali taká malá čoko- arašidová povinnosť. A zatiaľ kým táto USA dobrota príde na Slovensko skúste tento koláč inšpirovaný Reese's.   

Ingrediencie:
40g kvalitnej čokolády
115g masla
150g hnedého cukru
2 vajíčka
1 lyžička vanilkového extraktu
180g hladkej múky

1 zarovnaná lyžička sódy bikarbóny
45g kakao
štipka soli
240ml kefír
230g Reeses cups (čokoládové košíčky plnené arašidovým maslom) 

Arašidový krém:
170g cream cheese
200g arašidového masla
240ml šľahačky

Čokoládový Ganache:
240ml šľahačky
250g čokolády (ja som použila 53,8% Callebaut)

24cm forma
180°C


Postup:

Zapneme trúbu na 180°C a spodok formy vystelieme papierom na pečenie. 
Čokoládu dáme do žiaruvzdornej misky a položíme na kastról s vriacou vodou aby sa rozpustila. Čokoládu odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Maslo spolu s cukrom vyšľaháme do "peny". Po jednom zašľaháme vajíčko a pridáme vanilkový extrakt.  
Múku, sódu, kakao a soľ dáme do misky. Postupne k maslovej "pene" zašľaháme časť múky (sypkú zmes), časť kefíru, časť múky, zbytok kefíru a zbytok múky. Vždy začíname a končíme s múkou. Nakoniec do cesta zamiešame na polky nakrájané košíčky Reese's. Ak ich nemáte urobte si malé kôpky z arašidového masla. Ale naozaj maličké. Ak chcete. Nie je to potrebné je to skôr niečo naviac. Cesto dáme do pripravenej formy a dáme piecť zhruba na 40- 45 minút. Pre istotu si urobte skúšku špajľou. Ak vide bez omrvinky máme dopečené. Korpus dáme na mriežku vychladnúť. 

Arašidový krém:
Cream cheese (v izbovej teplote) vyšľaháme spolu s arašidovým maslo a odstavíme nabok. V druhej miske vyšľaháme šľahačku. Šľahačku postupne zamiešame do arašidového krému. 

Koláč:
Keďže Reese's je plnená čokoláda arašidovým maslom tak som vyrezala z hora kruh zhruba 2 cm od okraju. Stred som vydlabala a naplnila menej ako polovicou krému. Vydlabané kúsky koláču som vrátila a zakryla nimi krém. Zbytkom krému potrieme celý koláč. Koláč dáme do chladničky aby nám krém dobre stuhol.

Čokoládová Ganache:
Do kastróliku dáme čokoládu a zahrievame pod bod varu. Vriacu šľahačku nalejeme na pripravenú čokoládu. Zamiešame, aby sa dobre čokoláda roztopila a spojila so šľahačkou. Ganache necháme vychladnúť na kuchynskej linke dokým nezhustne. Trvá to zhruba 30-45 minút. 

Dokončenie koláča:
Celý koláč lyžicou potrieme Ganache. Skúste doslova nakydať všetku čokoládu na koláč. Čím viac tým lepšie. Nakoniec nebudete nič ľutovať.

Dobrú chuť
K :)




Inšpirácia: www.noemptychairs.me

5 komentárov:

  1. óoooooooo môj bože! toto je môj zhmotnený sen!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. óoooooooo môj bože! toto je môj zhmotnený sen!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D. Presne tak ako pises :). Toto bol aj moj sen. Nech ziju Reese's.

      Odstrániť
  3. Reeses planuju predavat aj na Slovensku?? Kedy??

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Nevím jestli tohle někdo ještě bude číst, ale ta čokoláda, co se rozehřívá na začátku, se přidává do těsta? A v jakou chvíli prosím? Děkuji za radu. :) rouwi

    OdpovedaťOdstrániť