19. marca 2016

Banánová torta s karamelom



Túto tortu som robila tuším ako 2. tortu v mojom živote. Zároveň je to jeden z mála receptov, ktoré opakujem už po niekoľký krát. Dokonca v jednom roku bola u nás tak veľmi obľúbená, že som ju robila 5x za rok :). To už hovorí samé za seba. 
Skvelé cesto, ktoré pripomína orechové cesto, banány "pečené" v karameli a to celé pokryté mascarpone krémom. Niekedy som do krému zamiešala karamel, alebo som na krém dala ešte pár pečených banánov, dnes som len krém pokvapkala karamelom. A verte mi bola som rada, že som to vôbec stihla. V momente ako som vyšľahala šľahačku chcipol mi ručný mixér :). Kupovaný v novembri 2015... Predpokladám, že o mesiac si vypočujem od obchodu, že je to moja chyba, že som s ním niečo urobila. Ako vždy. Neviem ako u vás ale ja používam ručný šľahač na šľahanie, alebo hnetanie. Problém bude asi v tom, že ručné šľahače sú robené na prácu raz za 2 týždne. Ja ho používam niekoľko krát za týždeň :).     

Ingrediencie:
230g masla
200g práškového cukru
300g polohrubej múky
1,5 lyžičky prášku do pečiva
0,5 lyžičky sódy bikarbóny
štipka soli
4 vajcia
3 lyžice kyslej smotany
3 zrelé banány
1 lyžička vanilkového extraktu

Krém:
500g mascarpone
350ml šľahačky
50g práškového cukru

Náplň:
50g krupicového cukru
50g masla
3 zrelé banány

24cm forma
180°C


Postup:

Trúbu zapneme na 180°C, tortovú formu vystelieme papierom na pečenie (iba základňu).
Maslo vyšľaháme v miske spolu s cukrom do svetlej peny. Po jednom zašľaháme vajíčka a ešte chvíľku prešľaháme. Do druhej misky preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu a soľ. Do misky s maslovou penou postupne zašľaháme múku (postupne aby nám v kuchyni nesnežila múka). Do ďalšej misky dáme 3 banány, kyslú smotanu a vanilkový extrakt a ponorným mixérom rozmixujeme. Lyžicou banány zamiešame do cesta. Cesto dáme do pripravenej tortovej formy a šup s tým do trúby pečieme zhruba hodinku. 
Po upečení korpus necháme na mriežke úplne vychladnúť a prerežeme na 2 časti. 
Náplň:
Banány nakrájame pozdĺžne (každý banán nakrájajte na niekoľko pozdĺžnych častí).
Cukor dáme do kastróla a na silnom ohni zahrievame aby sa vytvoril karamel. Hneď ako zhnedne sa cukor rozpustí odstavíme a zamiešame maslo. Kastról vrátime na sporák a pridáme doň banány pár minút ich opekáme aby pekne zmäkli. Kastról odstavíme a necháme vychladnúť. 
Krém:
Mascarpóne krátko prešľaháme ručným šľahačom. V ďalšej miske vyšľaháme šľahačku spolu s cukrom. Do mascarpone lyžicou pomali zamiešame šľahačku.

Skladanie:
Na spodný korpus poukladáme banány s karamelom, trochu krému natrieme cez banány. Naozaj trochu, nie polovičku. Raz som natrela polovičku krému do vnútra a druhý deň ráno som sa divila keď som otvorila chladničku. Horná časť korpusu sa po kréme zosunula dolu :). 
Priklopíme druhý korpus a celú tortu potrieme krémom. Ak chcete vrch môžte ozdobiť karamelom, ,alebo veľkonočnými vajíčkami, alebo kľudne si dorobte ešte banány s karamelom a tie dajte na vrch. Je to na vás. 

Dobrú chuť
K :) 


Zdroj: Apetit

3 komentáre:

  1. Mňam.. Banán miluji, dort musí být dokonalý.. :-)

    Nela Agáta z Beauty Charm

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Je veľmi dobrý, som rada, že sa vám páči. Čo dodať karamel banány mascarpone.... Kto tie chute pozná, vie si domyslieť ako dobré to skrátka musí byť :).

    OdpovedaťOdstrániť