9. marca 2015

Giant Cookie



Giant cookie je vlastne jeden ozrutný cookie, ktorý sa zvykne volať aj Cookie cake. Pečie sa na panvici v trúbe. Ak máte radi Cookies, tak si predstavte jeden veľký, ktorý je vláčny v strede chrumkavý na povrchu. Tento je plnený Salkom s peanut butter. Samozrejme je celý posypaný čokoládou. Asi viac netreba napísať o samotnej chuti, že :)? Ak samozrejme chcete vynechajte plnku so Salka a peanut butter, kľudne. Tento recept má veľmi veľa variant. Kľudne si môžte ovsené vločky nahradiť sušeným kokosom a máte ďalšiu obmenu. 
Na takéto pečenie môžte použiť buď liatinové, medené, alebo oceľové panvice (teda tie, ktoré sa dajú dať do trúby). Určite nie tie klasické teflónové, ktoré sa používajú na sporák.  
Najobľúbenejšie sú od značiek Le Creuset, ZWILLING, alebo Staub. Moja srdcovka je značka Le Creuset, je to nádhera, čokoľvek čo vyprodukujú je krásne. Sú absolútne nádherné. Vždy som jednu chcela mať, ale 100eur za panvicu... . To skrátka zatiaľ cez môj žalúdok neprešlo. Možno Ježiško ... . Ale našla som jednu v IKEA. Stála 15eur :). Neváhala som ani minútu. Síce nebude mať doživotnú výdrž, farbu má striebornú, ale môžem skúsiť dosť receptov, ktoré som doteraz len obzerala. Tak poďme postupne na ne. Moja IKEA stainless steel panvica ma 11" čo je 28cm.  

Ingrediencie:
160g masla
50g hnedého cukru
1 vajíčko
4 lyžičky vanilkového extraktu
130g hladkej múky
0,5 lyžičky sódy bikarbóny
štipka soli
180g ovesných vločiek
200g čokolády (ja používam Callebaut 54,5%, skúste, pochopíte)
200g arašidového masla
1 plechovka Salka  

28cm panvica vhodná do trúby
180°C

 

Postup:

Trúbu zapneme na 190°C a panvicu vytrieme olejom. 
V malom kastróliku roztopíme maslo. Maslo dáme do väčšej misky, pridáme cukor a zamiešame. Necháme úplne vychladnúť. Pridáme vajíčko, vanilku a soľ a ručnou metlou zašľaháme. Prisypeme múku preosiatu so soľou bikarbónou a znovu metlou zamiešame. Nakoniec pridáme ovsené vločky a zamiešame. 2/3 cesta dáme na panvicu a zbytok odložíme. 
V inej miske zmiešame Salko s arašidovým maslom a celé to nalejeme na ovsený základ. Posypeme čokoládou. Zbytok cesta, ktoré sme si odložili si po menších kúskoch (asi 5-10cm) každý v ruke roztlačíme a dáme na Salkovú vrstvu. To je snáď jediný spôsob ako sa to tam dá poukladať. 
Dáme do trúby a pečieme 30 minút, kým nám okraje pekne zhnednú, ochrumkavejú a stred bude akurát stuhnutý ale nie úplne chrumkavý. Necháme vychladnúť (ešte to trošku dôjde). Ak chcete naporcujte si to ešte za tepla a servírujte so zmrzlinou. Alebo ak chcete, aby to celkom pekne vyzeralo počkajte kým to vychladne. Stred aj po vychladnutí nestuhne :) 

Dobrú chuť
K :)     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára