Ja som rozhodne nešetrila s whisky. Pre istotu pridávajte cesto do plnky postupne aby ste tak predošli prílišnej chuti alkoholu. Mne sa ale 120ml osvedčilo. A môžem s kludným srdcom povedať, že toto je jednoznačne jeden z najlepších Cheesecake-ov aké som kedy jedla a piekla. Skvelý, vláčny, čokoládový, s príchuťou whisky..... Skrátka veľká dobrota. Určite musíte vyskúšať :).
Ak by ste mali v pečení nejaké nejasnosti prečítajte si Ako upiecť Cheesecake.
Ingrediencie:
150g kakaových keksov
80g čokolády
70g masla
5 ks sušených fíg (nakrájané na kúsky)
60ml+120ml whisky
170g čokolády (ja som použila 54,5% Callebaut)
900g cream cheese
200g práškového cukru
2 lyžice hl. múky
4 ks vajíčok
2 lyžice šľahačky
2 lyžičky vanilkového extraktu
23cm tortová forma
165°C
Postup:
Trúbu zapneme na 165°C, spodok formy vystelieme papierom na pečenie a obvod spodnej časti (spoj medzi základňou a obvodom) obalíme kuchynskou fóliou (zvonku).
80g čokolády rozpustíme v horúcom kúpeli, odstavíme a necháme vychladnúť. Kekse dáme do kuchynského robotu a rozomelieme na čo najmenšie časti (až na prášok). V kastróliku rozpustíme maslo. Do misky dáme keksi, čokoládu a maslo a všetko dobre spracujeme aby nám vznikla jednoliata hmota (cesto). Keksíkovú hmotu povtláčame na spodok formy buď rukami alebo lyžicou. Formu dáme do predohriatej trúby a pečieme zhruba 10min. Vytiahneme a necháme úplne vychladnúť. Trúbu nevypíname a dáme do nej pekáč s vriacou vodou nad ktorý potom umiestnime cheesecake. Ak méte pekáč do ktorého sa zmestí 23cm forma tak pečte cheesecake v tomto pekáči s vodou (postavíte formu s cheesecake priamo do pekáča s vodou).
170g čokolády necháme v horúcom kúpeli úplne rozpustiť odstavíme.
Do veľkej misy dáme cream cheese, cukor a vanilkový extrakt a ručným mixérom vyšľaháme. Pridáme múku a whisky a znovu zašľaháme. Whisky pridávajte postupne podľa chuti. Nakoniec po je prišľaháme vajíčka.
Z cheesecake hmoty odoberieme 480g do malej misky a odložíme nabok. Do zbytku nalejeme rozpustenú čokoládu spolu so šľahačkou a zašľaháme.
Čokoládovú časť nalejeme na vychladnuté keksíky a dáme do trúby a pečieme 45-55 minút. Cheesecake vytiahneme z trúby a na vrch nalejeme bielu časť plnky, na ktorú poukladáme na vrch pokrájané figy. Cheesecake vrátime do trúby a pečieme ešte 20minút, vrch bude na dotyk pevný a plnka sa nebude lepiť na prst :). Trúbu vypneme, dvierka jemne pootvoríme aby nám cheesecake vychladol. Po chvíli vytiahneme cheesecake z trúby a necháme úplne vychladnúť na linka. Cheesecake dáme stuhnúť najlepšie cez noc do chladničky.
Dobú chuť
K :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára