19. apríla 2014

Jahodovo krémové Gateau


V poslednej dobe moc nestíham uverejňovať receptíky. Jednak mám toho trošku veľa a do toho sa mi pokazil PC. Mal by byť budúci týždeň opravený.  Tak budúci víkend sa to pokúsim doplniť. 

Tortička sa krásne hodí na leto, alebo na teplú jar. Dlho sa nepečie, je šťavnatá a ľahučká. Môžete použiť hocijaké drobné ovocie. 
Urobíte ňou určite dobrý dojem na návštevu :). 

Ingrediencie:
2 vajíčka
70g práškového cukru
70g hladkej múky
70g kukuričného škrobu
1 lyžica prášku do pečiva
3 lyžice jahodového džemu
rum

Krém:
6 plátkov želatíny
750g hladkého tvarohu
130g práškového cukru
1 pomaranč (budeme potrebovať aj kôru aj šťavu)
500ml šľahačky
300g ovocia (ja som požila jahody)
1 lyžička pomarančovej arómy alebo arómy z pomarančového kvetu (nemusí byť)

Navrch:
200ml šľahačky
2 lyžičky práškového cukru
50g ovocia

28cm tortová forma
180°C


Postup:

Trúbu predohrejeme na 180°C. Tortovú formu s priemerom 28cm vystelieme papierom na pečenie (iba spodok). Vajíčka s cukrom dáme do žiaruvzdornej misky a položíme ju na hrniec s vodou. Ja pokladám misku hneď na začiatku, keď ešte voda nevrie a začnem šľahať. Vajíčka s cukrom vyšľaháme na pevný, hustí krém. Misku odstavíme a veľmi opatrne do nej zamiešame pre-osiatu múku s práškom do pečiva a škrobom (ak použijete mixér spadne vám piškót, čiže to naozaj opatrne postupne zamiešajte tak aby piškót nespadol). Dáme do formy a pečieme 20minút. Pre istotu skúste aj špajľou ale malo by to stačiť. Korpus necháme vychladnúť a prekrojíme horizontálne na 2 časti. Spodný korpus môžete potrieť horúcim džemom s rumom (džem dáte do kastrólu spolu s rumom, stačí jedna- dve lyžičky,  zahrievame na miernom ohni a miešame). Spodnú časť korpusu (potretú džemom) vrátime do formy. Boky formy odporúčam obaliť fóliou aby sa krém neskôr neprilepil na formu. 
Krém:
Želatínu namočíme podľa návodu do vody tak na 5 minút, kým nám zmäkne. 
Tvaroh spolu s pomarančovou šťavou, kôrou, arómou a cukrom vyšľaháme mixérom. Želatínu premiestnime do malého kastrólu a s troškou vody zahrievame a miešame. Pridáme jednu lyžicu krému a stále miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí. Odstavíme ju a zamiešame do tvarohu. Necháme postáť tak 10minút.
Šľahačku vyšľaháme, tak aby sa nám urobili pevné špičky a opatrne ju zamiešame do tvarohu. Necháme chvíľku postáť a zatiaľ si na spodný korpus poukladáme pokrájané jahody jednu vedľa druhej. Lyžicou prikryjeme jahôdky krémom a pritlačíme horným korpusom. Tortičku dáme na 3 hodinky zachladiť do chladničky.  
Navrch vyšľaháme šľahačku spolu s cukrom na pevné špičky a potrieme ňou horný korpus. Na vrch poukladáme jahôdky. 

Dobrú chuť
K :)      




Inšpirácia: Clasic Baking

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára