Ak by ste náhodou nevedeli čo je Battenburg, ako ja pred pár týždňami je to obdĺžnikový koláč z 2 farebných piškótových ciest poskladaný ako šachovnica a potretý džemom a obalený marcipánom. Najčastejšie býva robený ako punčák potiahnutý marcipánom. Táto moja variácia Battenburgu je poskladaná z kakaového a pomarančového cesta a celý koláčik je potretý Nutellou. Tak čo poviete, skusite?
Ingrediencie:
115g zmäknutého masla
50g cukru
2ks vajíčok
115g pomleté mandle
1 lyžička vanilkového extraktu
115g pomletých mandlí
115g self-raising múku
kôra z polovičky pomaranča
25ml pomarančovej šťavy
2 lyžice kakaa
30-45ml mlieka
lieskovcovo čokoládová nátierka (Nutella)
marcipán
18cm forma
180->160°C
Postup:
Trúbu zapneme na 180°C. Formu vyložíme papierom na pečenie. Do stredu dáme kartón obalený alobalom, aby sme tak rozdelili formu na 2 časti. Kuknite sa na fotku nižšie a bude vám jasne, ako to myslím.
V miske si vyšľaháme maslo a cukor do bielej peny. Po jednom zašľaháme vajíčka. Pridáme pomleté mandle a vanilkový extrakt. Zamiešame, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili. Cesto rozdelíme na polovičku a dáme do 2 misiek. Do každej dáme polovičku múky (čiže do každej misky dáme zhruba 57g múky). Do jednej dáme postrúhanú kôru z pomaranča a pomarančovú šťavu zašľaháme, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili. Do druhej dáme kakao a zašľaháme. Postupne pri šľahaní prilievame mlieko. Obe cestá by mali mať pokiaľ možno rovnakú konzistenciu. Čiže podľa potreby prilievajte mlieko do kakaového cesta, aby sme získali rovnakú konzistenciu ako v pomarančovom.
Cestá dáme každé zvlášť do pripravenej formi.
Korpus dáme piecť na 15 minút. Potom teplotu stiahneme na 160°C a pečieme ešte 25-35 minút (na záver si urobíme si pre istotu špajľový test).
Korpus dáme piecť na 15 minút. Potom teplotu stiahneme na 160°C a pečieme ešte 25-35 minút (na záver si urobíme si pre istotu špajľový test).
Po upečení necháme na mriežke vychladnúť.
Vychladnutý korpus nakrájame na rovnako hrubé obdĺžniky. A poukladáme ich do šachovnice, všetky spoločne steny potrieme Nutellou a tak isto aj obvod koláčiku.
Napr.: začneme trebárs s pomarančovým, zhora aj z boku kde dáme neskôr kakaový obdĺžnik, natrieme Nutellou a priložíme kakaový obdĺžnik. Ten zhora znovu natrieme Nutellou. Na pomarančový korpus položíme kakaový a jeho bok natrieme Nutellou. Ako posledný priložíme pomarančový obdĺžnik. Celý obdĺžnik natrieme znovu Nutellou.
Napr.: začneme trebárs s pomarančovým, zhora aj z boku kde dáme neskôr kakaový obdĺžnik, natrieme Nutellou a priložíme kakaový obdĺžnik. Ten zhora znovu natrieme Nutellou. Na pomarančový korpus položíme kakaový a jeho bok natrieme Nutellou. Ako posledný priložíme pomarančový obdĺžnik. Celý obdĺžnik natrieme znovu Nutellou.
Vyvaľkáme si marcipán. Malý zlepšovák vaľkajte marcipán na doske potiahnutej kuchynskou fóliou a valček si obaľte tiež fóliou. Bude sa vám ďaleko ľahšie vaľkať keď obalíte valček fóliou, dokonca ľahšie ako keď budete vaľkať marcipán medzi 2 fóliami.
Náš šachovnicový korpus položíme na marcipán a obalíme ho. A máme hotovo :). Ak budete Battenburg skladovať zabaľte ho do fólie, aby marcipán nevyschol.
Náš šachovnicový korpus položíme na marcipán a obalíme ho. A máme hotovo :). Ak budete Battenburg skladovať zabaľte ho do fólie, aby marcipán nevyschol.
Dobrú chuť
K :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára