Tento sviatočný koláč nájdete veľmi často v Anglicku na Vianočnom stole. Je netypické, aby ho niekto piekol teraz, ale ako hovorím chutiam človek nerozkáže. Tento koláčik je pevný voňavý a vláčny. Vážne ideálny ako desiata, alebo len tak do prírody na piknik, alebo na sviatočný stôl :). Tá vôňa je skrátka úžasná.
Ingrediencie:
350g hrozienok
200g nakrájaných sušených marhuli
100g nakrájaných ďatli
100g sušených brusníc
150ml rumu
šťava a kôra z bio pomaranča
225g masla
130g muscovado
4 vajíčka
40g plátkov/ pokrájaných mandlí
60g kandizované čerešne (nemusia byť)
200g hladkej múky
1,5 lyžičky vianočného korenia (škorica, zázvor, klinček, muškátový oriešok), alebo stačí len škorica, alebo použite ak máte odomňa urobené tekvicové korenie, alebo korenie na jablkový koláč.
20cm tortová forma
150°C
Postup:
Hrozienka, marhule a ďatle dáme do misky a zalejeme rumom. Necháme tak hodinku až 2 postáť, aby sa všetko dobre nasiaklo (čo sa nenasiakne vylejeme). Pridáme k tomu brusnice, pomarančovú kôru a šťavu z jedného pomaranča, premiešame a necháme chvíľku postáť, aby sa všetko dobre nasiaklo. V inej miske vyšľaháme maslo s cukrom do peny a po jednom prišľaháme vajíčka. K sušenému ovociu a pomaranču pridáme mandle, kandizované čerešne a zamiešame. Pridáme vyšľahané maslo a zamiešame. Nakoniec zamiešame múku a korenie a lyžicou dáme do pripravenej formy. Ak chcete na vrch môžte dať aj pár mandlí. Pečieme vo vyhriatej trúbe zhruba 2hodiny. Ešte horúci som ho nakoniec poliala ešte pomarančovou šťavou (z jedného malého pomaranča- nie je uvedený v ingredienciách), alebo rumom. Takýto koláčik je najlepšie keď po vychladnutí zabalíme do papieru na pečenie a kuchynskej fólii a uskladníme na suchom a chladnom mieste. Štandardne sa odporúča, aby sme ho nechali aspoň 2 mesiace takto odpočívať, aby sa jeho vôňa a chuť sa zintenzívnili.
Dobrú chuť
K :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára