11. mája 2015

Tiramisu torta



Tiramisu je v mojom blogu jednoznačne najobľúbenejší recept (nájdete u mňa rôzne recepty na tiramisu ako: Malinové tiramisu, Čokoládovo tiramisu tart, Tiramisu s Kahluou, adť.). Po pravde nech urobím čokoľvek a nech to chutí akokoľvek dobre, vždy je Tiramisu jednoznačne najobľúbenejšie.
Tiramisu torta je úžasná pre ľudí, ktorý majú radi samotné tiramisu. Je vážne ľahučká a chuťovo veľmi autentická. Bezproblémovo sa vyrovná hociakému Tiramisu, ale oproti Tiramisu sa veľmi ľahko servíruje :).    
Torta sa pečie v dvoch 2č cm formách. Tak ak sa vám nezmestia naraz do trúby tak ich pečte postupne. Najskôr si pripravte jednu polku upečte a až potom pečte (pripravte) druhé cesto. Cesto je vlastne to isté, ako je v Doboške. Je odskúšané a dobré :).   
Ingrediencie:
Korpus:
50g masla
50g pomletých mandlí
150g hladkej múky
1 kopcová lyžička prášku do pečiva
štipka soli
7 vajíčok
100g práškového cukru
2 lyžičky vanilkového extraktu
100g čokolády (rozmixovaná v kuchynskom robote)
Sirup:
150ml vody
2 veľké lyžice kávy
30g tmavej čokolády (Ja som dala 70,4%)
Krém:
750g mascarpone
5 žĺtkov
100ml Amaretto likéru
2 lyžice cukru (podľa chuti)
130g bielej čokolády

2x 24cm forma
180°C


Postup:

Trúbu zapneme na 180°C, tortovú formy vystelieme papierom na pečenie (iba základňu). Maslo dáme do malého kastróliku a necháme na sporáku roztopiť. Roztopené maslo necháme vychladnúť (nie, že zase stuhne :) ). Múku spolu so soľou a práškom do pečiva dáme do extra misky a odložíme nabok. 
Vajíčka spolu s cukrom a vanilkou dáme do žiaruvzdornej misky a postavíme na hrniec s vriacou vodou. Elektrickým šľahačom vyšľaháme vajíčka do pevnej peny. Vajíčka by pri šľahaní mali zväčšiť svoj objem zhruba 3x a celá pena by mala byť veľmi hustá. Do vyšľahaných vajíčok opatrne lyžicou zamiešame mandľovú múčku a všetky sypké ingrediencie. Nakoniec do cesta zamiešame lyžicou roztopené maslo (maslo lejeme po okraji). Cesto dáme do 2 foriem a dáme do trúby piecť. Pečieme zhruba 20 minút. Po upečení necháme oba korpusy vychladnúť na mriežke. 
Sirup:
Do malého kastrólika dáme všetky ingrediencie na sirup. Na miernom ohni necháme čokoládu roztopiť. Zamiešame, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili a odstavíme. 
Krém:
Žĺtka dáme spolu s cukrom a Amarettom do žiaruvzdornej misky, položíme na hrniec s vriacou vodou a ručne metlou vyšľaháme (metličkou šľaháme nie elektrickým šľahačom!!!!!!). Žĺtka opäť strojnásobia svoj objem a zhustnú. Hotové vajíčka odstavíme. Bielu čokoládu dáme do ďalšej žiaruvzdornej misky, položím na kastról s vriacou vodou a necháme roztopiť. Ja vždy roztápam aspoň s 2 lyžicami šľahačky. Ale nemusíte. 
Medzitým si vyšľaháme mascarpone (elektrickým šľahačom). Do ešte teplých žĺtok primiešame roztopenú bielu čokoládu a miešame kým nám krém úplne vychladne. Žĺtkový krém zašľaháme do mascarpone. 
Skladanie:
Každý korpus prekrojíme na polovicu. Spodný korpus potrieme štvrtinou sirupu, potrieme mascarpone krémom a posypeme podrvenou čokoládou, priklopíme druhým korpusom. Takto to postupne poukladáme až kým nám neostane ani jeden voľný korpus. Posledný korpus ale neposypte čokoládou. Celú tortu dajte najskôr schladiť, aby poriadne stuhla, tak na hodinku až 2 a až potom ju posypte zbytkom čokolády. 

Dobrú chuť
K :)
      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára