Toto je vážne neskutočne dobrá torta. Dokonalo vláčne cesto, ktoré krásne voní po marcipáne, ten je v ňom roztopený (nekrájaný, nestrúhaný ale v mlieku roztopený). Medzi korpusmi je čokoládový Mousse a celá tortička je potretá čoko Ganache. Ak milujete čokoládu toto je presne pre vás. Je krásne jemnučký s vôňou marcipánu, kto by sa nezamiloval na prvý kúsok?
Ingrediencie:
54g tmavej čokolády (používam 22g 54,5% čokoládu a 22g 70,4%, obe značky Callebaut)
217g marcipánu
217ml mlieka
125g self-raising múky (hladká múka s práškom do pečiva)
2 vajíčka
40g hnedého cukru
kyslejší džem, ja som použila malinový (ale nemusí byť)
Mousse:
120g čokolády (54,3% čokoláda Callebaut)
55g masla
2 vaíčka
30ml Amaretta, alebo kávového liqueru
Čoko Ganache:
225g čokolády (ja som použila Callebaut 54,3%)
250ml šľahačky
20cm tortová forma
190°C
Postup:
Trúbu zapneme na 190°C, formu vystelieme papierom na pečenie.
Do kastróliku dáme čokoládu, marcipán, mlieko a zahrievame na miernom stupni (neprivedieme k varu), kým sa čokoláda a marcipán rozpustia.
Do misky preosejeme múku pridáme roztopenú čokoládu, žĺtka a vyšľaháme. V inej misky vyšľaháme bielka na pevný sneh. Postupne sneh zamiešame do čokoládového cesta. Cesto dáme do pripravenej formy, zarovnáme a dáme piecť zhruba na 45minút. Pre istotu si spravte skúšku správnosti pomocou špajle.
Mausse:
Do žiaruvzdornej misky dáme čokoládu a maslo a necháme nad hrncom s vriacou vodou roztopiť. Roztopenú čokoládu odstavíme a zašľaháme do nej žĺtka a Amaretto. V inej miske si vyšľaháme bielka. Do čokolády opatrne zamiešame bielka.
Upečený korpus prekrojíme a spodný korpus vrátime do čistej formy. Na korpus natrieme horúci džem (, ktorý sme si zahriali kastróliku) a potom Mousse a priklopíme ho druhým korpusom (jemne zatlačíme). Tortičku dáme na pár hodín do chladničky stuhnúť.
Krém(Ganache):
Do malého kastróliku dáme šľahačku a privedieme tesne pod bod varu. Čokoládu dáme do misky a zalejeme horúcou šľahačkou. Lyžicou zamiešame aby sa čokoláda roztopila a dobre spojila so šľahačkou. Necháme vychladnúť. Vychladnutú čokoládu vyšľaháme (nie ako šľahačku, ale na pevnejší krém).
Do malého kastróliku dáme šľahačku a privedieme tesne pod bod varu. Čokoládu dáme do misky a zalejeme horúcou šľahačkou. Lyžicou zamiešame aby sa čokoláda roztopila a dobre spojila so šľahačkou. Necháme vychladnúť. Vychladnutú čokoládu vyšľaháme (nie ako šľahačku, ale na pevnejší krém).
Na korpus natrieme krém a obložíme opraženými mandľami a dáme aspoň na hodinku do chladničky pred tým ako budeme podávať.
Dobrú chuť
Stále jsem nevěděla,jaký dort upéct vnučce k narozeninám.Nyní mám jasno-děkuji.Jednoduchý,výborný.
OdpovedaťOdstrániť:) Tak to som obzvlášť rada. Želám všetko najlepšie a krásnu oslavu.
OdstrániťTen je nádherný!
OdpovedaťOdstrániťNela z Beauty Charm
tohle bych taky ráda mlsala.. O:) Super recept! Srdečně zvu tebe i všechny tvé čtenářky ke mně na blog. Mimo jiné na giveaway o filtrační konvici Brita se třemi náplněmi a dvě vstupenky na veletrh ForGastro & Hotel. :)
OdpovedaťOdstrániťGiveaway
Ahoj Stepanka
OdstrániťSom rada ze sa ti torticka paci. Tvoj blog sledujem :). O tvojom Giveaway viem. Len som sa nestihla zapojit zatial :). Uz som to ale napravila :).