12. júna 2015

Peničkový koláč (Marshmallow koláč bez marshmallow)



Vonku nad 30°C a doma nemáme nič sladké... . Peny sa mi robiť nechcelo a tak som poriadne zalovila v kuchárskych knihách a našla tento recept od Nigelly (Laweson). Ide o praktický letný koláčik, ktorý je veľmi podobný Pavlove. Konzistenciou pripomína trošku marshmallow, moc ich nemám rada, ale toto je vážne dobré. Pripomína mi trošku peničku. Naviac ak nechcete prehrievať byt zbytočným pečením toto je pre vás ideálne, stačí iba ak zahrejete trúbu a po vložení koláča do trúby ju ihneď vypnete. Akurát má jednu nevýhodu, po ozdobení šľahačkou už ho nemôžete skladovať do ďalšieho dňa. Nejde ani o šľahačku, ale o peničkový základ ten treba spapať ešte ten istý deň. Ale verte mi je tak veľmi ľahučký, nikto nebude mať problém dať si aj 4 kúsky :). 

Ingrediencie:
6 bielkov
štipka soli
0,5 lyžičky cream of tartar (ak si dobre pamätám dá sa kúpiť v DM  a volá sa vinný kameň. Som si ale 100% istá, že v Rakúsku sa dá kúpiť a volá sa to weinstein a predáva to značka Bio-Zentrale Naturprodukte GmbH)
150g krupicového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu

250ml šľahačky
cukor podľa chuti
1 lyžička vanilkového extraktu
ovocie na vrch

37x 26cm plech
220°C


Postup:

Trúbu zapneme na 220°C a plech vyložíme papierom na pečenie. 
Bielka spolu so štipkou soli vyšľaháme do polotuha. Postupne do bielok zašľaháme cukor a tartar. Na záver pridáme vanilku a bielka vyšľaháme do pevného a lesklého snehu (na pevné špičky). Penu natrieme na plech a zarovnáme. Plech dáme do trúby zavrieme a hneď vypneme trúbu. Koláčik necháme aspoň 5 hodín v trúbe ideálne cez noc. 
Po piatich hodinách vyšľaháme šľahačku s cukrom a na záver pridáme vanilkový extrakt. Šľahačku natrieme na vychladnutý koláč a ozdobíme ovocím. Ja som na záver koláčik ešte pokreslila roztopenou čokoládou. 
Nezabudnite, že toto nie je koláčik, ktorý sa skladuje do ďalšieho dňa. 

Dobrú chuť
K :)  

Inšpirácia: Nigella Laweson

2 komentáre: