30. augusta 2015

Chai Latte / Chai Tea Latte/ Masala Chai


Chai (čítaj ako "čaj" po slovensky, alebo "čá" závisí od krajiny) je v Ázii jedno z mála slovíčok ktorému rozumieme :). Je to univerzálne označenie pre čaj s mliekom, teda pre čaj samotný. Obvykle to je sladký, čierny čaj s mliekom (býva tak sladký, že vás nakopne samotný cukor v ňom). To je asi najklasickejšia verzia. Existuje veľmi veľa variant. Pridáva sa doň snáď všetko korenie Ázie. Od čierneho korenia, čokoláda, kardamóm, zázvor, klinčeky, škorica, badián... . V podstate každá časť má svoju variantu. 
Mne osobne najviac chutí čaj s mliekom a cukrom, ktorý bežne kúpite na ulici na Sri Lanke, alebo v južnej Indii. Aj keď predpokladám, že namiesto cukru sa bežne používa sladké kondenzované mlieko (hlavne v Thajsku), ktoré je všeobecne v Ázii veľmi rozšírené (keďže ide o "mlieko", ktoré vydrží teplo bez pokazenia) ale čo oči nevidia to srdce nebolí :). 
Ale to najúžasnejšie čo som kedy pila bol čaj s kardamómom ( s mliekom a cukrom samozrejme) v južnej Indii v kopcoch kde pestujú kardamóm. Žiaľ ani klasickú verziu, ani s kardamómom vážne neviem napodobniť. Je to príliš dobré silné a výrazné. 
V Číne zas odporúčam zelený čaj. Aj čierny čaj majú špičkový ale ten zelený.... to je jedna báseň. Je skrátka lepší. Čierny čaj sa podáva tiež ako v celej Ázii s mliekom a cukrom.
Doma si robím takú moju variantu "Chai Latte". Ja v čaji neznášam čierne korenie a klinčeky v ňom tiež nevyhľadávam. A Salko do čaju radšej nelejem... . Zato absolútne zbožňujem vôňu kardamómu. Odporúčam ho kúpiť ale niekde na dovolenke, na trhu, v Ázijskom obchodíku, hocikde len nie v "klasickom" obchode na Slovensku.


Ingrediencie:
0,5 lyžičky škorice (môžte dať aj celú)
6 toboliek kardamómu popučených nožom a vybraných jadierok alebo podrvených v mažiari (pokiaľ ich máte zo SR, ak ste si doniesli z dovolenky tak by mohli stačiť aj 3 skutočné a voňavé)
zázvor: buď čerství, vtedy postrúhaný zhruba 1cm, ak máte sušený dajte zhruba toľko koľko škorice
1,5-2 kopcovej lyžičky kvalitného čierneho čaju (len nie sáčkový, kvalitný čaj nikdy nevyzerá ako prášok na to nezabúdajte. Veď sú to lístky, ktoré rastú na kríku a nie prach na lístkoch, ktoré sa zbiera)
vody
mlieko (najlepšie plnotučné)
100ml šľahačky
cukor podľa chuti (ja si dávam najradšej 1,5 lyžičky palmového cukru)

0,5 lytrový hrnček
kastrólik

 

Postup:

Do hrnčeka, s ktorého budete piť nalejte vodu zhruba do 2/3 šálky a zbytok dolejte mliekom. Všetko z hrnčeku vylejte do kastrólika nasypte škoricu, každú tobolku kardamómu rozpučte, vyberieme jadierka a pridajte do kastróliku (aj jadierka aj šupky z kardamómu). Na miernom ohni pomaličky privedieme k varu. Našim cieľom nie je priviesť k varu čím skôr ale poriadne vylúhovať kardamóm, nech z neho dostaneme čo najviac chuti (tak to skúste udržať na sporáku tak 5minút). 
Kastrólik odstavíme a prilejeme šľahačku. Zamiešame a pridáme čaj. Žiaden kvalitný čaj nech už je biely, zelený, červený, alebo čierny sa nesmie dať do vriacej vody (tým myslím 100°C)! Na to nezabúdnite. 
Necháme postáť a vylúhovať podľa toho ako veľmi silný ho chceme mať. Ak chcete pridať cukor pridajte ho, kým sa čaj lúhuje. Prelejte cez sitko a môžete piť. 

Existuje veľmi veľa spôsobov prípravy Chai. 
Ďalší je trošku tradičnejší a rozhodne silnejší. Používame tie iste ingrediencie.
Do stredne veľkého hrnca dáme 2/3 šálky vody, pridáme všetky koreniny a cukor. Privedieme k varu a necháme variť tak 2-3 minútky, aby sa nám dobre uvolnili všetky chute. Do kastróla pridáme 2/3 šálky mlieka a čaj. Oheň nesťahujeme potrebujeme, aby sa čaj začal variť čo najrýchlejšie. Čaj povaríme ešte zhruba 2 minútky a odstavíme. Čaj prelejeme cez sitko do hrnčeku a hotovo. Čaj by mal mať peničku na vrchu. Tú, ak sa vám chce vyrobíte tak, že budete čaj prelievať medzi 2 šálkami, zároveň sa tak samotný čaj aj trochu ochladí. Tento postup odporúčam ak máte sáčkový čaj, alebo čaj s nízkou kvalitou. Ak ale máte kvalitný čaj NIKDY, NIKDY ho nesypte do horúcej vody, alebo mlieka, ako som písala vyššie. Čiže v tomto prípade povarte všetko spolu aspoň 3 minúty. Potom hrniec odstavte a nechajte chvíľku postáť. Až potom prisypte čaj a pod pokrievkou ho nechajte lúhovať pár minút.       

Dobrú chuť/ piť?
K :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára