Reese's som vám už predstavovala, keď som piekla Čokoládovo peanutbutter koláč (Reese's Cake I.). Ale ak by ste si náhodou nepamätali sú to košíčky plnené jemne slaným arašidovým maslom. Veľmi dobré a veľmi návykové. Táto tortička je vlastne inšpirácia Reese's. Ako správne predpokladáte je to kombinácia veľa čokolády a arašidového masla. Konkrétne ide o striedanie čoko korpusu s arašidovým korpusom a arašidovým krémom a dvomi čokoládovými krémami.
Ingrediencie:
Čoko korpus:
55g čokolády (použila som 54,5% Callebaut)
225g hladkej múky
60g kakaa
1 lyžička sódy bikarbóny
štipka soli
170g masla
150g hnedého cukru
3 vajíčka
300ml kefíru
Arašidový korpus:
270g hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička sódy bikarbóny
štipka soli
25g arašidového masla
85g masla
115g hnedého cukru
3 vajíčka
300ml kefíru
Arašidový krém:
230g cream cheese
250g arašidového masla
240ml šľahačky
Čoko Ganache I.
240ml šľahačky
15g masla
255g čokolády ( použila 54,5% Callebaut)
Čoko Ganache II.
225g čokoláda (použila som 54,5% Callebaut)
250ml šľahačky
180°C
2x 24cm formy
Postup:
Čoko korpus:
Zapneme trúbu na 180°C a spodok formy vystelieme papierom na pečenie.
Čokoládu dáme do
žiaruvzdornej misky a položíme na kastról s vriacou vodou aby sa
rozpustila. Čokoládu odstavíme a necháme trošku vychladnúť. Maslo spolu s
cukrom vyšľaháme do "peny". Po jednom zašľaháme vajíčko a pridáme
vanilkový extrakt.
Múku, sódu, kakao a soľ dáme do misky. Postupne k maslovej "pene" zašľaháme časť múky (sypkú zmes), časť kefíru, časť múky, zbytok kefíru a zbytok múky. Vždy začíname a končíme s múkou. Cesto rozdelíme do dvoch pripravených foriem a dáme do trúby na 35minút. Mne sa oba nezmestia do trúby tak som korpus piekla postupne. Arašidový korpus:
V miske vyšľaháme maslo, cukor a arašidové maslo. Po jednom zašľaháme vajíčka. Do druhej misky preosejeme múku, prášok do pečiva, sódu a soľ. Sypké ingrediencie zamiešame do maslovej hmoty na striedačku s kefírom a dobre zašľaháme. Cesto rozdelíme do 2 foriem vystlaných papierom na pečenie a dáme do trúby piecť zhruba 30minút. Pre istotu urobte skúšku správnosti špajľou.
Čoko Ganache II.
Šľahačku zahrejeme pod bod varu a prelejeme ju cez čokoládu. Dobre zamiešame aby sa čokoláda spojila so šľahačkou. Roztopenú čokoládu necháme v chladničke úplne vychladnúť.
Čoko Ganache I.
Šľahaču dáme spolu s maslom do kastróliku a zahrejeme pod bod varu. Horúcu šľahačku prelejeme cez čokoládu a zamiešame aby sa čokoláda dobre roztopila a spojila so šľahačkou. Necháme úplne vychladnúť a stuhnúť.
Skladanie:
Čokoládový korpus položíme na servírovací tanier a potrieme ho polovicou arašidového krému. Priklopíme arašidový korpus a potrieme čoko Ganache I.. Priklopíme čokoládovým korpusom a potrieme zbytkom arašidového krému. Priklopíme arašidovým korpusom a potrieme zbytkom čoko Ganache I.
Čoko Ganache II. vyšľaháme (pri šľahaní zmení farbu a jemne zosvetlie). Boky torty potiereme vyšľahanou čoko Ganache II. a ozdobíme. Ja som na povrch poukladala malé Reese's peieces (to sú tie malé farebné "lentilky" na vrchu a pokrájanými Reese's minis).
Tortu necháme v chladničke stuhnúť a podávame.
Dobrú chuť
K :)
Dort vypadá dokonale :-)
OdpovedaťOdstrániťNela z Beauty Charm
GIVEAWAY - O krásné šperky
Ďakujem :).
Odstrániť