27. mája 2016

Lieskovcová torta s karamelom






Ideálny letný kúsok :) HAHAHAHAHA. Ideálna torta na jeseň, krásne voňavý korpus po lieskovcoch a ešte k tomu vláčny :). Ja skrátka zbožňujem korpusy s kefírom :).  Oooooo krása. Vo vnútri sú v podstate na sebe 2 krémi. Jeden je z cream cheeseu a na tom je karamelové Salko. Odporúčam najskôr natrieť na jeden korpus jeden krém na druhý korpus druhý krém a spojiť ich krémami k sebe. Naozaj sa nepokúšajťe na cream cheese natrieť karamelové Salko. To fakt nejde, je to čistá blbosť. Ale obídete to takouto malou fintou :). Tortu môžete obmieňať ako len chcete, korpus je neskutočne vďačný. Odporúčam ešte cream cheese vyšľahať s Nutellou :). Bude to špica :). Kľudne potom vynechajte Salko. 
 

Ingrediencie:
100glieskovcov
300g hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžička sódy bikarbóny
štipka soli
2 lyžičky škorice
0,5 lyžičky pomletých klinčekov
0,5 lyžičky muškátového oriešku
175g masla
100g práškového cukru
50g hnedého cukru
3 veľké vajíčka
250ml kefíru

Krém:
200g cream cheesu
30g masla
2 lyžice medu
0,5 lyžičky vanilkového extraktu
1 konzerva karamelového Salka

Frosting:
4 bielka
150g práškového cukru
štipka soli

24cm formu
180°C

 

Postup:

Trúbu zapneme na 180°C(s ventilátorom), klasický plech vystelieme papierom na pečenie. Lieskovce dáme na plech a do predohriatej trúby a pečieme orechy kým zavoňajú a jemne zhnednú. Upečené lieskovce dáme do kuchynskej utierky a poriadne pošúchame aby sme sa zbavili čo najviac šupiek a na koniec ich premiestnime do kuchynského robota a rozomelieme na čo najmenšie časti. Pomleté lieskovce dáme nabok. 
24cm formu vystelieme papierom na pečenie. 
Do misky preosejeme múku prášok do pečiva, sódu bikarbónu, štipku soli a všetko korenie.
Do druhej misky dáme maslo a spolu s cukrom ich vyšľaháme do "biela". Postupne pridávame žĺtka, a pekne po jednom ich zašľaháme. Na záver prišľaháme pomleté orechy.
V ďalšej miske si vyšľaháme bielka. 
Do misky s maslom zašľaháme sypké suroviny na striedačku s kefírom. 
Na záver zamiešame do cesta bielka. Cesto dáme do pripravenej formy a zarovnáme. Korpus dáme do predohriatej trúby a pečieme zhruba 40 minút.   
Upečený korpus necháme na mriežke vychladnúť a prekrojíme na 3 časti. 
V miske vyšľaháme cream cheese s maslom medom a vanilkovým extraktom.
Spodný korpus potrieme polovicou cream cheese krémom, druhý korpus potrieme karamelovým Salko a priklopíme Salkovou časťou na cream cheese krém. Druhý korpus potrieme zbytkom cream cheese krémom, posledný korpus potrieme zbytkom karamelového Salka a priklopime Salkom na cream cheese. Tortu dáme do chladničky stuhnúť. 
Frosting:
V ziaruvzdornej miske vyšľaháme bielka s cukrom a soľou. Bielka postavíme na hrniec s vriacou vodou a šľaháme ďalej kým nedosiahneme na teplomery 60°C. Odstavíme a šľaháme kým nám bielka neschladnú. 
Vychladnutý frosting natrieme na tortu. 

Dobrú chuť
K :)  
 



Inšpirácia: Make, bake & celebrate, Annie Ringg

3 komentáre:

  1. Vyzerá to veľmi dobre, to salko by som ja ale vymenila a urobila si vlastný karamel...ináč super !!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jasne len si ho sprav dosť hustý aby ti držal. Aby sa ti nestalo, že bude vytekať von a bude ho tam málo :). To by bola veľká škoda :).

      Odstrániť
    2. Robievam si svoj a mám ho hustý, v pohotovosti je vždy chladničke vydrží tam (ak vydrží) aj 3 týždne, milujem karamel ☺. Nech sa Ti darí v Tvojich krásnych cukráskych ukážkach...teším sa na nové !

      Odstrániť