23. septembra 2014

Tvarohovo slivkový koláč


Voňavý, tvarohový, jesenný koláčik, presne podľa mojej chute. 
Na sladkom ceste je tvarohová náplň a na nej sú voňavé slivky, čokoláda, mandle a ak chcete môžete to všetko poliať ešte aj karamelom, ako ja. 
Ideálny ku kávičke na uplakané jesenné dni, určite každému zdvihne náladu.

Ingrediencie:
250g hladkej múky
0,5 lyžičky prášku do pečiva
130g masla (nakrájaného na kocky)
1 vajíčko
90g krupicového cukru
0,75 lyžičky škorice

Náplň:
3 vajíčka
2 lyžičky vanilkového extraktu
500g tvarohu
250g cream cheeseu
100g krupicového cukru (ja som dala 50g hnedého a 50g bieleho)
2 lyžice medíku
3 lyžice krupicového škrobu
kôra z celého citrónu
šťava z polky citrónu

Na vrch
550-600g sliviek
2 lyžice hnedého cukru
1 lyžička škorice
zopár mandlí na vrch

50g čokolády
2 lyžica šľahačky

karamelové omáčka 

forma na tortu 26cm
200°C


Postup:

Múku preosejeme spolu s práškom do pečiva a škoricou do misky. Do kuchynského robotu dáme maslo a cukor a spracujeme. Pridáme múku a pár sekúnd spracovávame. Nakoniec pridáme vajíčko. Hotové cesto zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na 30minút.
Kým nám odpočíva cesto v chladničke pripravíme si náplň:
Do misky dáme vajíčka spolu s cukrom a vanilkovým extraktom a ručným šľahačom zašľaháme, tak aby nám celá hmota zmenila trošku farbu a zapenila, trvá to tak 2 minútky. Pridáme tvaroh, citrónovú šťavu s kôru a škrob a zašľaháme, aby sa nám všetko dobre spojilo. 
Zapneme trúbu na 200°C a na spodok tortovej formy 26cm dáme papier na pečenie. Cesto vytiahneme z chladničky a vyvaľkáme ho tak, aby sme neskôr vedeli urobiť okraje do polky formy. Cesto prenesieme do formy a popritláčame ho k forme aj po okrajoch. Nakoniec spodok popicháme vidličkou. Na cesto nalejeme tvarohovú zmes a dáme do predohriatej trúby piecť 30minút.
Medzitým si umyjeme slivky a nakrájame na štvrtky. Po 30 minulách vytiahneme koláč z trúby poukladáme naň slivky, posypeme cukrom a škoricou a dáme na 40minút znovu piecť. 10 minút pred dopečením dáme na vrch pár mandlí. Po upečení necháme vychladnúť. 
Do vodného kúpeľu dáme roztopiť čokoládu a odstavíme, zamiešame šľahačku. Čokoládovú polevu necháme chvíľku postáť, aby trošku vychladla. Nakoniec ňou pofŕkame koláč. Ak chcete na vrch môžete dať aj karamelovú omáčku, ak vám zostala zo zmrzlinového obdobia ;).

Dobrú chuť
K :)    





Inšpirácia: Classic Baking

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára