20. decembra 2014

Chocolate Truffles/Čokoládové lanýže

 
Každý rok robím na Vianoce zopár druhov sladkého bez, ktorých by naše Vianoce skrátka nemohli byť. Sú to napríklad: Labky, Trubičky s pomarančovým krémom a bielou čokoládou, Parížske orechy, a tieto Čokoládové lanýže. Na internete ich nájdete aj pod názvom Chcolate Truffles. Môžu byť obaľované v kakaovom prášku, v podrvených pistáciách, v podrvených mandliach, namáčané v čokoláde, alebo obaľované v kokose. Naozaj ich môžete obaliť v čom len chcete. Ja ich mám najradšej obaľované v kakaovom prášku. Tak isto ako existujú rôzne druhy podľa obaľovania existujú aj rôzne druhy príchutí. Základom je čokoláda, maslo a šľahačka, potom sa k tomu pridáva to niečo čo nám trochu "prifarbí" čokoládovú chuť. V mojom prípade je to Baileys. Ale vo vašom to kľudne môže byť Malibu, Cointro, Cili paprička (povaríme v šľahačke), alebo kľudne to môžete nechať iba čokoládové,je to na vás. 
Čo neskutočne zbožňujem na týchto lanížoch je ich príprava. Sú ľahučké ako facka to je jasne, ale zároveň je to snáď najšpinavšia práca- budete mať tuky hnedé od čokolády, ako nikdy predtým :). Tak krásne hnedé voňavé a sladké :)....

Ingrediencie:
70ml šľahačky
100g masla
20g hnedého cukru
200g čokolády
4 lyžice Baileys- podľa chuti
kakao na obalovanie

 

Postup:

Šľahačku, cukor a maslo dáme do kastróliku a na miernom ohni zahrievame dokým sa cukor a maslo rozpustia. Kastrólik odstavíme a nasypeme doň čokoládu, kým sa čokoláda rozpustí miešame. Na záver primiešame Baileys- postupne lejeme a ochutnávame. Hotovú masu necháme úplne vychladnúť a dáme chladničky stuhnúť. Úplne stačí hodinka, žiadne odpočinutie nie je potrebné. Do misky, alebo taniera si nasypeme kakao. A teraz začína ta skvelá časť- tvarovanie: môžte si vybrať medzi 2 spôsobmi. 1.- Použijete 2 lyžičky na tvarovanie (toto je ten "čistejší" spôsob), alebo môj obľúbený 2.- vyvaľkáte guličky medzi rukami. Nevaľkajte viac ako 10 guličiek. To už budete mať príliš teplé ruky. Každú vyvaľkanú guľku dáme do misky, alebo taniera s kakaovým práškom. Keď sa nám nahromadí viac guliek, alebo keď máme ruky už moc obalené čokoládou (oblížeme ruky až potom umyjeme) začneme s obaľovaním v kakaovom prášku. Ja pri tom používam lyžičku a malú vidličku, alebo 2 malé lyžičky. A šup s tým do pripravených pitlíčkov, alebo papierových košíčkov. 

Dobrú chuť
K :)  

3 komentáre:

  1. Bailyes v receptu se mi hodně zamlouvá! Určitě to posouvá chuť k zajímavějšímu rázu :)
    Já jinak dělávám lanýže takto: http://www.novakuchyne.cz/2012/12/04/cokoladove-lanyze/

    OdpovedaťOdstrániť