20. januára 2015

Banánový chlebík s Cream cheese


Ooooo tak toto je určite jedno z najvoňavejších sladkých vecí, aké som kedy piekla. Takto nám to doma ešte nevoňalo. Úžasné na banánových chlebíkoch je, že kľudne do nich môžete pridať oriešky, alebo čokoládu, alebo cream cheese vrstvu (ako ja), alebo kandizovanú pomarančovú kôru.... Ja ho mám najradšej potretý Nutellou. Nech má v sebe čokoľvek. Ale chuť Nutelly spolu s banánikom..... Hmmmmm. Tomu sa hovoria raňajky kráľov :).  
Kľudne vynechajte chream cheese plnku, ak chcete. Alebo si ho urobte trošku zdravší a nahraďte krupicový cukor medíkom, alebo iným zdravým sirupom. S chlebíkom sa viete vyhrať do sýtosti.   

Ingrediencie:
Chlebík:
2 veľké vajíčka
120 hnedého cukru
120g krupicového cukru
200 ml kokosového oleja (v tekutom skupenstve)
4 lyžičky vanilkového extraktu
4 veľké banány (pomágame)
210g kyslej smotany
260g hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1 menšia lyžička sódy bikarbóny
poriadna štipka soli

Cream cheese plnka:
2 vajíčka
200g cream cheesu
80g krupicového cukru
8 lyžíc hladkej múky

chlebíková forma, dĺžka 30cm
180°C


Postup:

Chlebíkovú formu vystelieme papierom na pečenie (najskôr ho poriadne pokrčte a potom ho dajte do formy, s pokrčeným papierom sa vám bude lepšie pracovať). Trúbu zapneme na 180°C.  Vajíčka, cukor, olej, kyslú smotanu, vanilku v miske vyšľaháme, aby sa všetky ingrediencie dobre spojili. Pridáme pomágané banány a zamiešame.  Nakoniec lyžicou zamiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a sódou bikarbónou a soľou. 2/3 cesta dáme do formy a zarovnáme. Ja som naneštastie dala tak 3/4 cesta a tým pádom mi nezostalo dosť na "zaťaženie" vrchu. Preto sa mi plnka pri pečení posunula do boku, ako sa spodné cesto zdvíhalo, nemalo ho čo "držať pri zemi". Tak neurobte tú istú chybu ako ja a radšej si odložte dosť cesta na vrch.
Na plnku vyšľaháme všetky ingrediencie a dáme do chlebíkovej formy na cesto a zarovnáme. Na vrch dáme zvyšok cesta, zarovnáme a dáme do predohriatej trúby piecť na hodinku a štvrť.  Pre istotu si spravte skúšku špajľou. Špajľa po vytiahnutí by mala byť suchá (nie mastná), ale malo by byť na nej pár omrviniek. Banánový chlebík musí byť vlhký nie je to typ suchého cesta.

Dobrú chuť
K :)

1 komentár: