27. februára 2016

Pomarančový Gateau


Pomaly sa stávam expertom na veľmi rýchle pečenie. Alebo ako to volám ja pečenie jednou rukou. Táto tortička je prvá po piatich mesiacoch. Konečne.
Korpus s vôňou a chuťou po pomarančoch je krásne doplnená pomarančovým krémom. Nie nie je to veľmi pomarančové. Je to krásne vyvážené. Tak akurát pomarančové :). Spomenula som, že korpus chutí ako šťavnatá babeta (raňajkový koláč, alebo pomarančová bábovka, to je nápad. Musím skúsiť upiecť aj tú)? Takže hor sa na pečenie. Nebojte sa celé cesto spraví za vás kuchynský robot. Len doň naládujete suroviny a hotovo. Potom len zapnúť trúbu, pripraviť formu a šľahnúť do predohriatej trúby. Áno je to až tak ľahké :). 

Ingrediencie:
175g hladkej múky
1 lyžica prášku do pečiva
175g masla
80g práškového cukru
3 vajcia
2 lyžičky pomarančového extraktu (ak nemáte dajte kôru z 2 pomarančov)
2 lyžice pomarančovej šťavy

Krém:
500g mascarpone
200g cream cheese
2 lyžice pomarančového džemu
2 lyžice práškového cukru
 ak nemáte džem dajte kôru z 2 pomarančov a pridajte cukor. Ak máte pomarančový extrakt dajte pár kvapiek a uberte z kory. 

pomarančový likrér 
pomarančový džem

24cm tortová forma
180°C

 

Postup:

Trúbu zapneme na 180°C  a základňu tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. 
Do kuchynského robotu preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme cukor, maslo nakrájané na kúsky a zmixujeme. Pridáme vajíčka (dopredu si ich vidličkou prešľahajte v poháriku), pomarančový extrakt a šťavu. Znovu necháme robot pracovať nech nám vykúzli hotové cesto. Cesto dáme do pripravenej formy a dáme piecť zhruba na 25-30minút. Po upečení vytiahneme a necháme na mriežke vychladnúť.
Krém: Do misky dáme všetky ingrediencie na krém a zašľaháme. 
Do kastróliku dáme 3 lyžice pomarančového džemu a 2 štamprlíky likéru. Necháme zahriať a roztopiť džem. 
Korpus prerežeme na 2 časti a každú popolievame džemom s alkoholom. Prvý korpus dáme na tanier potrieme ho polkou krému pritlačíme druhú polku a potrieme zbytkom krému. Dáme na pár hodín do chladničky, najlepšie cez noc. 

Dobrú chuť
K :)  



4 komentáre: