12. septembra 2014

Rebarborovo čučoriedkový koláč



V chladničke mi zostalo ešte rebarbora od kamarátov a pár posledných čučoriedok, tak nejak vznikol tento koláč :) (+ internet). Je nesmierne jednoduchý a plný ovocia. V podstate je to klasický recept na jablkový koláč, len trošku obmenený. Kľudne doň namiesto rebarbory nacpiťe broskyne spolu s čučoriedkami (do cesta potom pridajte kôru z jedného citrónu). Bude určite výborný. 

Ingrediencie:
125g masla
60g cukru
1 vajíčko
225g hladkej múky
25g kukuričného škrobu
1 lyžička prášku do pečiva
2 lyžičky vanilkového extraktu

Náplň:
700g rebarbory (čo sú zhruba 4 veľké stonky)
3 lyžice hnedého cukru
200g čučoriedok
šťava z 1 pomaranča

Tortová forma 20cm
200°C

 

Postup:

Trúbu zapneme na 200°C. Rebarboru očistíme a nakrájame na rovnako hrubé kúsky (na tenko, ale nie zas na priesvitno :), ja krájam zhruba centimetrové, rýchlejšie sa to upečie). Rebarboru dáme do žiaruvzdornej misky, zalejeme šťavou z pomaranča a zasypeme cukrom. Pečieme zhruba 45minút, domäkka. Počas pečenia párkrát zamiešame, aby sa rebarbora rovnako upiekla/ zmäkla.
Kým sa rebarbora upečie pripravíme si cesto: maslo spolu s cukrom vyšľaháme na krém. Prišľaháme vajíčko. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a škrobom, k maslovej hmote a vypracujeme cesto. Na záver pridáme vanilkový extrakt a spracujeme.
Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Odporúčam aj boky. Najjednoduchší spôsob, je že boky potriete maslom, z papiera na pečenie odstrihnete pás široký zhruba ako je výška tortovej formy. Papier nalepíte na maslo po obvode formy (na fotkách vidíte ešte pretŕčajúci papier). Spodok formy obkreslíme na papier a vystrihneme kruh, ktorý dáme na spodok formy.
Z cesta odoberieme zhruba 1/3 (A) a tú odložíme do fólie nabok.
Z väčšej časti cesta odoberieme zhruba 1/3 a zbytok cesta vyvaľkáme kruh a dáme na spodok formy. 1/3 cesta vyvaľkáme pásy a pritlačíme k obvodu formy(do výšky zhruba 5cm), tak aby sme urobili boky koláča. "Bočné" cesto popritláčame k "spodnému" cestu.
Do upečenej rebarbory zamiešame čučoriedky. Ovocie scedíme a dáme do formy na cesto.
Z cesta, ktoré nám ostalo (1/3 z veľkej dávky, ktorú som označila ako A) povykrajujeme hviezdičky, alebo srdiečka ,alebo listy ako ja, alebo čo len chcete a poukladáme to na vrch na ovocie. Môžete urobiť aj mriežku z cesta. Dáme piecť zhruba na 40minút, kým nám vrchná časť jemne zozlatne. 
Ja som ešte pod lístky dala trochu z mrveničky, ktorá mi zostala z Rebarborového Tartu.
Podávame zo šľahačkou a rebarborovou šťavou, ktorá zostala z pečenia rebarbory. Tento sirup je výborný len tak zmiešaný z vodou. Takáto malinovka je veľmi osviežujúca.   


Dobrú chuť
K :) 

Na fotke je samozrejme moje obľúbené Pumpkin Spice Latte (recept nájdete po kliknutí na názov)



Inšpirácia: bakingmad.com

4 komentáre:

  1. Odpovede
    1. Dakujem Matka. Spravila si mi neskutocnu radost. Tvoj blog je jeden z mojich najoblubenejsich. V podstate som na nom varena pecena :).

      Odstrániť
  2. chut odporúčam :) skúšala som aj doma :) chutil všetkým, ešte sme si ku tomu spravili malú rýchlovku http://coffeein.sk/blog/17/kava-nieje-len-cierna-fotonavod-na-pripravu-kavoveho-dezertu/. :) Ďakujem za recept :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej velmi pekne dakujem. Som vazne rada ze sa ozval volakto kto vyskusal recept. Som rada ze ti chutilo :).
      Ten pohar z kavy poznam. Je to rozhodne sila :).

      Odstrániť