Slivkovo liskovcový koláčik jednoznačne patrí medzi blbuvzdorné recepty. Dokáže ho upiecť aj úplný začiatočník a pomerne rýchlo. Samotná príprava trvá zhruba 20 minút. Naozaj je to bleskovka. Je to taký jesenný chalupový koláčik, ktorý každý z nás pozná z dectva od babičky. Až na to že je v nom polovica múky nahradená lieskovcovou múčkou a časť cukru je nahradená medom- zdravý koláčik :).
Ingrediencie:
200g lieskovcov
500g sliviek
200g masla
100g + 2 lyžice hnedého cukru
4 lyžice medu
200g self-raising múky
1 lyžička prášku do pečiva
2 lyžičky škorice
4 vajíčka
tortová forma 24cm
180°C
Postup:
Lieskovce nasucho opečieme (jemne do hneda a aby začali voňať- trvá to zhruba 4 minútky ) a ešte horúce dáme do čistej utierky. Zabalíme ich a šúchaním ošúpeme. 2 lyžice odložíme zbytok dáme do kuchynského robota a zomelieme na múčku.Trúbu zapneme na 180°C a tortovú formu 24cm vystelieme papierom na pečenie (spodok).
Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Po jednom prišľaháme vajíčka. Pridáme med a škoricu a rýchlo spracujeme. Do masla preosejeme múku s práškom do pečiva a spracujeme (stačí to zamiešať aj lyžicou). Nakoniec primiešame orechy.
Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na štvrtky. Pár štvrtiek si odložíme na ozdobenie a zbytok štvrtiek ešte nakrájame na menšie kúsky. Ja som mala veľké slivky, tak som každú štvrtku prekrojila horizontálne na 3 časti. Slivky zamiešame do cesta a to premiestnime do pripravenej tortovej formy. Na vrch cesta dáme odložené slivky a lieskovce. Vrch posypeme 2 lyžicami hnedého cukru a dáme do trúby. Koláčik pečieme 45-55minút (urobte si pre istotu aj špáradlový test).
Dobrú chuť
K :)
Ahoj, krásné fotky, ten koláč vypadá fakt luxusně, hned bych si kousek dala :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz
OdpovedaťOdstrániťSom rada, ze sa ti paci. Bol fakt velmi dobry a zdravy :).
OdstrániťPekny blog, zaujimave recepty :).