4. februára 2015

Čučoriedkovo jablkový koláč so zázvorom



Možno sa niekomu bude zdať tento recept pomerne známi. Toto cesto je pre mňa srdcovou záležitosťou a už som ho použila aj v úžasnom Rebarborovo čučoriedkovom koláči. Určite si ho kuknite stojí za to. 
Tento koláč je zvláštny.... Ale figu borovú nie je zvláštny ale je skvelý. Absolútne zbožňujem takéto ovocné koláče a hlavne toto cesto. Je zima vonku krásne sneží, ale ja už vážne potrebujem ovocné koláče a tak toto je jeden z nich. Pridala som doň závor, aby trošku zmenil chuť, aby koláčik vynikol a aby podporil ovocnú chuť. Naviac je zima chrípkové obdobie tak prečo nie... .  

Ingrediencie:  
Cesto:
125g masla
60g cukru  
1 vajíčko  
225g hladkej múky
25g kukuričného škrobu
1 lyžička prášku do pečiva
2 lyžičky vanilkového extraktu 
maslo na vytretie
Náplň:
5 väčších jabĺčok
250g čučoriedok
postrúhaná kôra z jedného citrónu 
6-7 cm ošúpaného a postrúhaného zázvoru (podľa chuti/ protichrípkovej potreby)
+/-150ml vody
50g cukru (použite aký chcete)
vajíčko na potretie

20cm tortová forma
180°C 


Postup:

Jabĺčka očistíme, nakrájame na štvrtinky a vyberieme jaderní. Každú štvrtinku prekrojíme ešte kolmo. Jabĺčka dáme do kastrólu spolu s vodou, cukrom, postrúhanou kôrou z jedného citrónu a očisteným a postrúhaným zázvorom a privedieme k varu. Povaríme tak 15 minút a prisypeme čučoriedky (pár som si ich odložila na vrch) a zamiešame. Ja som mala mrazené čučoriedky tak som ich chvíľku povarila (tak 2-3 minútky). Ak máte čerstvé stačí tak minútku povariť. Ovocie scedíme a necháme vychladnúť. Šťavu nevylievajte. Ak ju ďalej povaríte môžte ju zhustiť a mať z nej sirup, ako ja (viď. na foto). Alebo ju jednoducho vypite je super. Kým nám ovocie vychladne pripravíme si cesto. 
Cesto:
Formu vytrieme maslom, aj spodok aj boky. Podľa základne vystrihneme kruh z papieru na pečenie, a tiež aj pásy na boky, ktoré by mali pre istotu trošku pretŕčať cez okraje.
V miske vyšľaháme maslo s cukrom na svetlu "penu". Prišľaháme vajíčko a vanilkový extrakt a postupne všetky sypké ingrediencie. Z cesta si odoberieme 1/3 (A), zo zbytku cesta odoberieme 1/3 (B) a z toho čo nám zostalo vyvaľkáme kruh, ktorý prenesieme na spodok formy. Z menšej 1/3 (B) vyvaľkáme pásy so šírkou asi 5 cm. Pásy popritláčame k základni, tak aby siahali do výšky 5 cm, alebo zhruba centimeter pod okraj. 1/3 (A) Si zatiaľ odložíme do chladničky. 
Trúbu zapneme na 180°C. Vychladnuté ovocie dáme na cesto a zarovnáme. Na vrch posypeme "odloženými" čučoriedkami. 
Z väčšej 1/3 (A) si povykrajujeme kvetinky, alebo pásy a urobíme mriežkovanie. Ja som urobila najskôr mriežkovanie, ale ja som skrátka na kvetinky/ lístky/, alebo čokoľvek iné len nie mriežkovanie. Tak som dorobila slniečka a lístočky. Nakoniec vrchné cesto (A) potrieme vajíčkom a dáme piecť do predohriatej trúby zhruba na 50 minút. Cesto strážte, ak by začalo moc hnednúť prikryte ho alobalom.    

Dobrú chuť
K :)   






2 komentáre: