Ľúbite Toffifee? Ja až tak moc nie, karamel sa mi lepí na zuby, ale čokoládu a plnku Toffifee mám veľmi rada. Tu mi najviac chutí karamelová časť :), ktorá sa mi nelepí na zuby a pritom je veľmi vláčna. Nie je čomu sa diviť je to maslový karamel :). Veľká mňamka.
Ingrediencie:
350g polohrubej múky
štipka soli
40g práškového cukru
120g masla
3 žĺtky
4 lyžice vody
Vnútro:
180 ml vody
350g práškového cukru
160g kukuričného/ pšeničného sirupu
415g masla
350ml šľahačky
170g čokolády (aspoň 50%)
2 lyžice vanilkového extraktu
28cm forma na koláč
200°C
Postup:
Zmiešame múku, soľ a cukor, primiešame maslo a spracujeme na mrveničku. Žĺtka vyšľaháme s vodou a primiešame k múke. Rýchlo vypracujeme cesto a dáme do chladničky na 20minút.Vychladnuté cesto povtláčame do formy na koláč s priemerom 28cm a dáme znovu do chladničky na 10minút. Medzitým zapneme trúbu na 200°C. Na cesto dáme papier na pečenie a zaťažíme ho fazuľou a dáme do trúby na 20 minút. Po upečení je cesto jemne zlatisté a chrumkavé.
Kým nám korpus vychladne pustíme sa do náplne. Cukor, vodu a sirup dáme do kastróla, na miernom stupni necháme cukor roztopiť. Keď sa sirup rozpustil zvýšime teplotu a
necháme bublať, kým nebude mať sirup tmavo karamelovú farbu. Pridáme do karamelu polovicu masla, mlieko a vanilkový extrakt. Pozor začne to prskať. Odstavíme a začneme miešať aby sa všetko dobre spojilo. Vytvorí sa nám sirupová konzistencia s karamelovou farbou, vôňou a chuťou (pozor páli :) ). Ak sa stalo, že sa karamel z tuhol znovu zahrievajte a miešajte dokým sa nerozpustí na sirup. Takýto karamelový sirup nalejeme na cesto a necháme 2 hodiny chladnúť.
Čokoládu s maslom roztopíme v horúcom kúpeli (položíme do ohňovzdornej misky a tú dáme na kastról s vriacou vodou, tak aby sa miska nedotýkala vody). Roztopenú čokoládu necháme trochu vychladnúť tak 15 minút na izbovú teplotu a opatrne ju nalejeme na zatuhnutý karamel. Karamel je krásny jemný, nebojte sa nie je tuhý a nelepí sa na zuby :)
Dobrú chuť
K :)
Inšpirácia: Chocolate Galore
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára