27. mája 2014

Čerešňový koláč



Čerešňový koláčik klasický letný ovocný koláčik, ktorý krásne vonia po vanilke a je príjemne osviežujúci ovocím. Do tohoto koláča môžete kľudne dať namiesto čerešní višne, alebo broskyne, marhule.... Skrátka čokoľvek. Kľudne, ak máte doma nepotrebnú limetku použite tú namiesto citrónu do náplne.

Ingrediencie:
140g hladkej múky
1/4 lyžičky prášku do pečiva
35 g práškového cukru
10g vanilkového cukru
štipka soli
1/2 lyžičky citrónovej kôry
55g masla
1 vajce + trochu na potretie
    
Náplň:
900g čerešní alebo višní
40g čučoriedok
100g práškového cukru
30g vanilkového cukru
1 citrón (kôra a šťava zvlášť)
2 lyžice škrobu
25g masla
40g mandľových lupienkov + trošku na posypanie

23cm forma na koláč
220°C

Postup:

Zmiešame múku, prášok do pečiva, citrónovú kôru, soľ, cukor spolu s maslom a rýchlo vypracujeme mrveničku. Primiešame vajce a hotové cesto rozdelíme na 2 časti a zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na 30minút.Zatiaľ si pripravíme náplň:
Do kastróla si dáme čerešne a všetok cukor. Na miernom ohni zahrievame a do zmäknutia. Ak používame mrazené ovocie, to nám pustí viac vody a preto to treba nechať trochu odpariť. Keď už máme ovocie tak akurát, pridáme čučoriedky citrónovú šťavu, mandle a kôru a zamiešame. Do 2-3 lyžíc vody zamiešame škrob a ten zamiešame do ovocia. Ak používame mrazené ovocie môžme použiť aj vodu z kastróliku kým sa neodparí a zamiešať do nej škrob. Miešame do zhustnutia. Keď nám to zhustne odstavíme. Z chladničky vyberieme jedno cesto vyvaľkáme tak na kruh s priemerom 30cm. Trúbu zapneme na 220°C a koláčovú formu vytrieme maslom. Cesto prenesieme do formy a utľapkáme okraje, ktoré potrieme vajcom. Náplň nalejeme na cesto. Druhé cesto rozvaľkáme na zhruba 30cm a nakrájame ho na zhruba 1,5 cm hrubé pásy. Pásiky ukladáme do kríža cez celý koláč. Na záver cesto potrieme vyšľahaným vajcom a posypeme mandľovými lupienkami, prikryjeme alobalom a dáme piecť 30 minút do predohriatej trúby. Po pol hodine odokryjeme a dáme piecť ešte na 15minút, aby mriežka chytila farbu. Podávame s vanilkovou zmrzlinou.   

Dobrú chuť
K :)






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára