10. mája 2014

Čokoládovo tiramisu tart



Tiramisu je v mojom bloggu podľa vás najobľúbenejší príspevok. Tak som som pre vás pripravila niečo veľmi podobné. Dúfam, že bude tortička rovnako chutiť všetkým ako mne.
Tortička je krémová, ale pritom ľahučká, ideálna na leto. Pozor: je taká ľahučká, že budete chcieť po jednom kúsku hneď ďalší. Rozhodne nestačí iba jeden kúsok.   
Dlho vonku nevydrží. Majte ju stále v chladničke.  

Zjedli sme ju za necelých 8 hodín. To je náš rekord :). Naša rovnica: 4 ľudia + 8 hodín= Čokoládovo tiramisu tart :).
 
Ingrediencie:
120g masla (ak sa vám bude zdať cesto príliš suché kľudne pridajte maslo, alebo trošku liqueru)
15 ml kávového liqueru
175g hladkej múky
25g kakaa
25g práškového cukru
0,5 lyžice vanilkovej esencie

Čokoládový krém:
350ml šľahačky
20ml golden sirup
115g tmavej čokolády (aspoň 50%)
25g  masla
40ml kávového liqueru
3kopcové lyžičky agaru (kúpite v každom obchode so zdravými potravinami, bio- obchod. Funguje ako želatína, neurobí hrčky a nerozpúšťa sa vo vode, ľahšie sa s tým pracuje. Ale dlhšie tuhne)

Mascarpone krém:
250ml šľahačky
350g mascarpone
50g práškového cukru
45ml kávového liqueru
40ml silnej kávy (espresso)
3 kopcové lyžička agaru
kakao na posypanie


Postup:

Trúbu predohrejeme na 190°C, tortovú formu s priemerom 23cm vystelieme papierom na pečenie a obvod formy vymažeme poriadne maslom. "Korpus" pôjde do výšky 1-2cm od horného okraja tak podľa toho vymažte formu.
Múku, kakao a cukor dáme do misky. Maslo s liquerom dáme do kastróliku roztopiť na miernom stupni. Roztopené ho nalejeme do múky a vypracujeme čokoládové cesto. Cestíčko postupne povtláčame na spodok aj po obvode formy. Malo by to ísť zhruba do výšky 1-2 cm od horného okraja. Ak sa vám zdá cesto suché dodajte buď trochu liqueru, alebo roztopte maslo a pridajte ho doň. Cesto na spodku popicháme vidličkou. Formu dáme piecť na 8- 10 minút.
Upečený "korpus" necháme vychladnúť.
Čokoládový krém:
Šľahačku spolu so sirupom privedieme na miernom ohni k varu a odstavíme. Pridáme čokoládu a necháme ju úplne roztopiť. Do čokolády zašľaháme maslo spolu s liquerom a agaro. Čokoládový krém nalejeme na "korpus" a necháme poriadne v chladničke stuhnúť. Mne to trvalo tak 3-4 hodinky (želé nečakajte, budete mať krém s pevnou konzistenciou, ktorý sa síce neleje ale stále je to krém).
Mascarpone krém:
V miske vyšľaháme mascarpone spolu s cukrom, prilejeme vychladnutú kávu a spolu s liquerom ich poriadne zašľaháme. V inej miske vyšľaháme šľahačku na pevné kopčeky, posypeme ju agarom a rýchlo prešľaháme (2sekundy). Opatrne do mascarpone zamiešame po lyžiciach šľahačku. Takto pripravený krém navrstvíme na stuhnutý čokoládový krém a zarovnáme. Necháme cez noc v chladničke. Pred podávaním posypeme kakaom.
Ja som moju tortičku vyberala tak, že ešte v uzavretej forme som prešla veľmi opatrne obvod po stranách nožom. Keď som mala celý obvod odlepený, až potom som otvorila formu. 

Dobrú chuť 
K :)





     Inšpirácia: Chocolate bilbe

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára