Tento tart by mal byť pôvodne z čokolády, ale doma sme mali nugátovú, no ale už sa blížila jej exspirácia no a poznáte to buď sa rýchlo zje, alebo sa inak spotrebuje :).
Tart som robila včera a dnes mi na raňajky zostalo menej ako jedna tretina. A keby aspoň normálna..., ale včera večer som zistila, že nejaký škriatok si k polovičke tartu vzal vidličku a zarovnával smerom k okraju....(samozrejme nie v tvare "V" ako keď sa krája). Preto tie zvláštne fotky :).
Pozor, toto nie je veľmi vhodný koláč pre tehotné, alebo dojčiace maminky. V bledom kréme sú 3 surové bielka a rum. Ak ho ale chcete vyskúšať, namiesto bielok dajte šľahačku a rum vynechajte (, alebo si dajte podľa vlastného uváženia), môžete ho nahradiť vanilkovou esenciou alebo extraktom.
Ingrediencie:
250g hladkej múky
170g masla
2 žĺtka
15-30ml studenej vody (pridávajte podľa potreby)
Krém:
3 vajíčka (oddelené bielko od žĺtka)
3 lyžice škrobu
75g práškového cukru ( ak nemáte vanilkovú esenciu dajte 1 lyžicu vanilkového cukru a uberte z práškového cukru)
400ml mliečka
200g čokolády (aspoň 50%)
1 lyžička vanilkovej esencie
1 sáčok práškovej želatíny
30ml rumu
28cm formu na koláč
190°C
Postup:
Predohrejeme trúbu na 190°C a koláčovú formu s priemerom 28cm vytrieme maslom.Do kuchynského robotu dáme maslo, múku, žĺtka a krátko spracovávame, podľa potreby prilievame vodu. Mäkké cesto rozvaľkáme medzi 2 kusmi kuchynskej fólie, alebo na pomúčenej doske. Dáme do pripravenej formy a šup s tým do chladničky vychladiť tak na 45minút.
Takto vychladnuté cestíčko pobodáme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme a dáme do predohriatej trúby a pečieme naslepo 10minút. Potom odokryjeme a pečieme ešte 10 minút do zlatova. Necháme na mriežke vychladnúť.
Pripravíme si krém (vlastne 2 krémy):
Dom misky dáme žĺtka, 2 lyžice cukru (ak nepoužívate vanilkovú esenciu dajte vanilkový cukor spolu s práškovým cukrom) a škrob. Mlieko dáme variť na sporák. Tesne pred bodom varu ho odstavíme a nalejeme do žĺtok. Najskôr nalejte tak 100ml a ručnou metlou zašľahajte, potom prilejte zbytok mlieka a zašľahajte. Zmes vráťte na sporák a na miernom ohni miešame do zhustnutia. Odstavíme a občas zamiešame aby sa neurobila koža. Čokoládu dáme do žiaruvzdornej misky a tú položíme na hrniec s vriacou vodou. Čokoládu takto necháme roztopiť (vo vodnom kúpeli). Jednu polovicu krému odoberieme a zamiešame doň roztopenú čokoládu a vanilkovú esenciu. Čokoládový krém natrieme na cesto a dáme do chladničky poriadne vychladnúť a stuhnúť.
Želatínu dáme roztopiť podľa návodu do vody do malého kastróliku. Keď nám napučí, dáme ju na platňu pridáme 2 lyžice krému a na miernom ohni ju za stáleho miešania necháme roztopiť. Nalejeme do krému, pridáme rum a zamiešame. V miske vyšľaháme bielka s cukrom, ktorý nám ostal a opatrne ich zamiešame do krému. Krém rozprestrieme na čokoládovú vrstvu a dáme stuhnúť do chladničky.
Dobrú chuť
K :)
Moje dnešné raňajky: zbytok koláčika s kakavkom :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára