Limetkový Tart je v lete krásne osviežujúci. Kyslastú chuť limetky krásne vyvažuje šľahačka, spolu s maslovo voňavým cestom je to osviežujúca letná bomba :). Pozor! Tart je naozaj silne limetkový.
Tento tart vznikol ako snaha urobiť trošku inú variantu Key Lime Pie, ale bez Salka.
Ingrediencie:
150g hladkej múky
90g masla
30g cukru
polka kôra z jednej limetky
1 menšie žĺtko
1,5 lyžice mlieka
Náplň:
3 väčšie lyžice kukuričného škrobu
250ml vody
50ml Malibu (nemusí byť kľudne to nahraďte vodou)
3 limetky (šťava aj kôra)
2 žĺtka
5 lyžíc cukru (mne stačili ale kľudne si pridajte podľa vlastnej chuti)
250ml šľahačky
20cm forma na koláč/ Tart
180°C
Postup:
Múku dáme spolu s maslom do kuchynského robotu a spracujeme na drobeničku. Pridáme limetkovú kôru, cukor, žĺtok a mlieko a spracujeme na cesto. Cesto zabalíme a dáme do chladničky aspoň na 30 minút.Trúbu zapneme na 180°C. Cesto vyvaľkáme medzi 2 fóliami a prenesieme do formy. Prebytočné cesto po obvode odrežeme. Cesto na spodku poriadne poprepichujeme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme sušeným hrachom (, alebo fazuľou, alebo ryžou..... ) a dáme do trúby na 30minút. Tart odokryjeme a necháme piecť ešte 10 minút. Upečený základ necháme vonku, kým dorobíme náplň. Trúbu zatiaľ stiahneme na 150°C.
Náplň:
V trochu vody si zamiešame škrob. Do kastróliku dáme zbytok vody, limetkovu šťavu, pokrájanú kôru a prilejeme škrob. Náplň varíme až do zhustnutia. Odstavíme a primiešame cukor, Malibu a žĺtka. Poriadne náplň zamiešame aby sa všetko pekne spojilo. Dávajte pozor aby ste nedávali žĺtka do úplne horúcej náplne, mohli by ste z toho mať praženicu :(. Náplň nalejeme na upečené cesto a dáme do trú by ešte na 10 minút, alebo dokým nám cesto nezozlatne. Necháme na mriežke úplne vychladnúť.
Na vychladnutý tart nanesieme vyšľahanú šľahačku. Ja som do mojej dala asi 2-3 lyžičky vanilkový cukor (ako vždy) a trošku limetkovej kôry.
Dobrú chuť
K :)
Takto vyzerá Tart ešte bez šľahačky :) :
Inšpirácia: internet, recept na Key Lime Pie, recepty na Lemon Meringue Pie...
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára