20. januára 2014

Korenená torta s čokoládou


Túto mňamku som skladala z 2 recptov. Jedno je recept na korenenú tortu a druhe je krém. Môjmu partnerovi sa zapáčila táto korenená torta a mne sa zas zdalo divné urobiť tortu bez krému tak vznikol tento kompromis. 
Tortička je najlepšia čerstvá. Prepojenie chutí rozhodne nie je potrebné :).

Ingrediencie:

Koprup:
156g 70% čokolády
120g masla
85g medu
375g polohrubej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
1 lyžica škorice
2 lyžičky zázvoru
0,5 lyžičky nastrúhaného muškátového oriešku
2 vajcia
87g tmavého cukru
125ml šľahačky


2 lyžice marhulového džemu
rum na dochutenie

Krém:
200ml mlieka
30g krémového prášku
30g kryštálového cukru
5g vanilkového cukru
150g masla
100g tmavej čokolády (ja najradšej zmiešam 50% so 70%)
1 lyžica škorice

24cm forma na korpus
150°C


Postup:

Korpus:
Trúbu predohrejeme na 150°C. Tortovú formu s priemerom 24 cm vymastíme maslom a vysypeme kakaom alebo múkou. 
Čokoládu rozpustíme v horúcom kúpeli (kastról s vriacou vodou a nad vodu položíme ohňovzdornú misku a do nej vložíme čokoládu) spolu s maslom a medom. Necháme vychladnúť. V ďalšej miske zmiešame múku, prášok do pečiva, škoricu, zázvor a muškátový oriešok. Vyšľaháme vajíčka s cukrom a zamiešame ich do čokolády. Čokoládu zapracujeme do múky a na záver vmiešame šľahačku. Cesto dáme do pripravenej tortovej formy a dáme priecť do trúby na 35 minút (kontrolujeme špajlou).

Džem dáme do kastróliku a privedieme k varu. Zamiešame doň trochu rumu (alebo trochu viac podľa toho ako to ma kto rád). Ešte do teplého korpusu urobíme dierky a potreme ho horúcim džemom s rumom a necháme vychladnúť.

Krém:
Z mlieka, krémového prášku a cukru uvaríme krém. Vyšľaháme, aby sme nemali hrudky. Keď je krém hladký zašľaháme doň maslo. Čokoládu dáme roztopiť vo vodnom kúpeli a necháme ju vychladnúť. Čokoládu zašľaháme do krému. Ja som ešte na dochutenie použila škoricu (1 lyžicu) ale nemusí byť. Kludne dajte rum alebo aj nič. 

Vychladnutý korpus potrieme krémom a dáme schladiť do chladničky. 

Dobrú chuť
K :)




Inšpirácia: Chocolate galore, Caroline Barty  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára